Habos szilvás lepény
Habos szilvás lepény
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 gramm Miklós Universal mix liszt
- 200 gramm rizsliszt
- 200 gramm Rama margarin
- 100 gramm porcukor vagy édesítő
- 4 darab tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 1000 gramm szilva magozott
- 150 gramm cukor vagy édesítő
- 1 mokkáskanál fahéj
- 2 evőkanál darált dió vagy útifűmaghéj
- 50 gramm tortazselé
A tetejére:
- 4 darab tojásfehérje lehet több is
- 100 gramm cukor vagy édesítő
- 1 teáskanál citromlé vagy ecet
- 2-3 evőkanál durvára vágott dió
Instrukciók
- A tésztához a lisztet, cukrot, szódabikarbónát, sót összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint. A tojássárgáját a tejföllel elkeverjük, majd hozzáöntjük a lisztes keverékhez, és tésztát gyúrunk belőle. Jól kidolgozzuk, majd a hűtőben pihentetjük fél órát.
- Addig a szilvát megmossuk, kimagozzuk.
- Egy nagy tepsibe (30x30cm) papírt teszünk vagy kivajazzuk, belisztezzük.
- A tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe, rászórjuk a darált diót vagy útifűmaghéjat, majd a szilvát szép sorban rárakosgatjuk egy rétegben úgy, hogy a héja legyen felfelé.
- Összekeverjük egy bögrében a cukrot, fahéjat, tortazselét, és az egészet egyenletesen rászórjuk a szilvára. Sütőben 180 fokon, 30 perc alatt félig megsütjük.
- Közben a tojásfehérjét habbá verjük a cukorral és egy pici citromlével. Ha félig megsült a sütemény, rákenjük a tojáshabot, megszórjuk a durvára vágott dióval, és még 20 percig 150 fokon sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)