Hagymaröszti tejfölös gombamártással
Hagymaröszti tejfölös gombamártással
Hozzávalók
- 300 gramm vöröshagyma
- 300 gramm burgonya
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab piros húsú paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál aprított metélőhagyma
- 3 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2-3 evőkanál rizsliszt vagy zabpehelyliszt
A sütéshez:
- 3 evőkanál napraforgóolaj
A gombamártáshoz:
- 300 gramm csiperkegomba
- 1 fej kisebb vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 teáskanál ételízesítő
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt vagy zabpehelyliszt
- 1 evőkanál aprított petrezselyem
Instrukciók
- A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Nem kell túl apróra vágni. A burgonyát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A paprikákat kisebb darabokra vágjuk.
- A zöldségeket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, felaprított metélőhagymát, megsózzuk, és állni hagyjuk egy negyed órát, majd kicsit kinyomkodjuk a levét.
- Hozzákeverjük a 3 villával felvert tojást, borsozzuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Nem kell megijedni, ha egy kicsit folyós, de sütés közben össze fog állni. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és a masszából 1-1 evőkanálnyit merünk, 1 cm vastagságúra ellapítva a kanál hátával. Közepes lángon, oldalanként 3-4 percig sütjük.
- Közben elkészítjük a gombamártást. A hagymát apróra vágjuk, az olajon megfonnyasztjuk. A gombát megtisztítjuk, fölszeleteljük, hozzáadjuk a hagymához, sózzuk, borsozzuk, és pár percig pirítjuk.
- A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, kevés vízzel hígítjuk, a gombához öntjük, összeforraljuk, mártás sűrűségűre főzzük, majd hozzáadjuk a petrezselymet.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)