Hagymás kukoricakenyér
Hagymás kukoricakenyér
Hozzávalók
- 1 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál zsír
- 250 gramm kukoricaliszt
- 25 gramm útifűmaghéj
- 1,5 teáskanál só
- 1 mokkáskanál fokhagymapor
- 15 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 370-380 ml víz
Instrukciók
- A hagymát megtisztítjuk, nem túl apró kockára vágjuk, a zsíron megpirítjuk, majd langyosra hűtjük. A lisztet, útifűmaghéjat, sót (a kukorica- és rizslisztes kenyerek elbírnak egy picivel több sót, különben édeskések lesznek), fokhagymaport a robotgép táljába mérjük, kicsit összekeverjük.
- Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos vízben, a liszthez keverjük, majd a többi langyos vizet, és a végén a pirított hagymát is hozzáadjuk, a zsír egy részével. A géppel sima tésztává keverjük.
- Majd beletesszük egy kisebb kenyérsütő formába, a tetejét kicsit bevágjuk, lekenjük a maradék zsírral, és amíg a sütő bemelegszik 200 C-ra, pihentetjük a kenyerünket, majd kb. 40-45 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Miután megsült, rácsra tesszük, ott hűtjük ki. Szépen szeletelhető, másnapra sem szárad ki, nem keményedik meg. Műanyag zacskóban ajánlatos tárolni, nagy melegben pedig a hűtőben.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)