Hagymás sörkifli
Hagymás sörkifli
Hozzávalók
A tésztához:
- 30 gramm friss élesztő
- kb. 300 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 300 gramm barna rizsliszt
- 100 gramm zsírszegény túró
- 1 darab tojás
- 1,5 teáskanál só
- 50 ml napraforgóolaj
A töltelékhez:
- 2 darab nagy fej vöröshagyma
- 50 ml napraforgóolaj
- 1/4 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
A kiflik lekenéséhez:
- 1 darab tojás
A tepsi kikenéséhez:
- 2 evőkanál napraforgóolaj
Instrukciók
- Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1dl langyos tejben. Az útifűmaghéjat beáztatjuk 1dl langyos tejbe, és félretesszük, amíg megkocsonyásodik. A lisztet a robotgép táljába mérjük, hozzáadjuk a sót, a tojást, a túrót (elmaradhat, de a túróval tovább marad puha a tészta), a felfuttatott élesztőt, a beáztatott útifűmaghéjat, majd elindítjuk a gépet.
- Amikor már nagyjából minden jól összekeveredett, belecsorgatjuk az olajat, és annyit a maradék langyos tejből, hogy egy jól keverhető, gyúrható, kicsit ragacsos tésztát kapjunk, majd jól kidolgozzuk a géppel (vagy kézzel). Kicsit meglisztezzük a tészta tetejét, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd langyos, huzatmentes helyen, 45-50perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A megtisztított hagymát apró kockára vágjuk, az olajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hűlni hagyjuk.
- A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, meggömbölygetjük őket. Ezután egyenként kerek lappá nyújtjuk, mindegyiket 8 cikkre vágjuk. Szélesebb oldalukra 1-1 kiskanálnyi hagymát halmozunk, majd feltekerjük őket, kicsit meghajlítva kifli alakra formázzuk.
- Olajjal megkent tepsire rakosgatjuk őket, a tetejüket felvert tojással megkenjük, egy-egy csipet dekorsóval megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)