Áfonyás hájas tészta
Áfonyás hájas tészta
Hozzávalók
- 200 gramm Nutri Free mix per Pane liszt
- 200 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 150 gramm rizsliszt
- 150 gramm kukoricaliszt
- 400 gramm sertésháj tisztított, darált
- 3 evőkanál tejföl
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 100 ml fehérbor
- 100 ml szódavíz
- 1 evőkanál 10%-os ecet
Töltelékhez:
- 200 gramm áfonyalekvár
A lekenéshez:
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál tej
- 2 evőkanál darált dió
Tetejére:
- 2-3 evőkanál porcukor
Instrukciók
- A hájat 1-2 órára hideg vízbe áztatjuk, leszárogatjuk, lekaparjuk a hártyáról, ledaráljuk, majd 100 gramm liszttel összedolgozzuk, habosra, fehérre keverjük, és hideg helyre tesszük.
- A többi hozzávalóból rétes tésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Jól kidolgozzuk, simára, hólyagosra a tésztát (a gluténmentes nem lesz hólyagos), majd 15 percig pihentetjük.
- Utána vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát, és a lisztes hájat egy késsel kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk, majd az egészet óvatosan feltekerjük, és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk.
- Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percig pihentetjük hideg helyen, és ezt a folyamatot még kétszer megismételjük.
- Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és a tűzhely lángjánál megforrósított késsel tetszőleges nagyságú téglalapokra osztjuk a tésztát, majd a lekvárral megkenjük az egyik felét. A téglalapocskákat a kés hegyével félbe hajtjuk, és a késsel sima, tiszta tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a villával felvert tojásos tejjel, és megszórjuk a darált dióval.
- Forró sütőbe tesszük (200 C fok), és kb. 15-20 perc alatt készre, szép aranyszínűre sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)