Sign In

Receptek

Áfonyás hájas tészta

 

Áfonyás hájas tészta

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Tészta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

  • 200 gramm Nutri Free mix per Pane liszt
  • 200 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 150 gramm rizsliszt
  • 150 gramm kukoricaliszt
  • 400 gramm sertésháj tisztított, darált
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 100 ml fehérbor
  • 100 ml szódavíz
  • 1 evőkanál 10%-os ecet

Töltelékhez:

  • 200 gramm áfonyalekvár

A lekenéshez:

  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál tej
  • 2 evőkanál darált dió

Tetejére:

  • 2-3 evőkanál porcukor

Instrukciók
 

  • A hájat 1-2 órára hideg vízbe áztatjuk, leszárogatjuk, lekaparjuk a hártyáról, ledaráljuk, majd 100 gramm liszttel összedolgozzuk, habosra, fehérre keverjük, és hideg helyre tesszük.
  • A többi hozzávalóból rétes tésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát. Jól kidolgozzuk, simára, hólyagosra a tésztát (a gluténmentes nem lesz hólyagos), majd 15 percig pihentetjük.
  • Utána vékonyra kinyújtjuk lisztezett deszkán a tésztát, és a lisztes hájat egy késsel kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk, majd az egészet óvatosan feltekerjük, és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk.
  • Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe. 20 percig pihentetjük hideg helyen, és ezt a folyamatot még kétszer megismételjük.
  • Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és a tűzhely lángjánál megforrósított késsel tetszőleges nagyságú téglalapokra osztjuk a tésztát, majd a lekvárral megkenjük az egyik felét. A téglalapocskákat a kés hegyével félbe hajtjuk, és a késsel sima, tiszta tepsire helyezzük. A tetejüket lekenjük a villával felvert tojásos tejjel, és megszórjuk a darált dióval.
  • Forró sütőbe tesszük (200 C fok), és kb. 15-20 perc alatt készre, szép aranyszínűre sütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó áfonya, gluténmentes, hájas tészta, tészta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating