Sign In

Receptek

Hájas tészta – sajtos, szezámos

 

Hájas tészta - sajtos, szezámos

Kategória Sós sütemények, Tészta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

  • 200 gramm Nutri Free mix per Pane
  • 200 gramm Miklós' Universal mix
  • 150 gramm rizsliszt
  • 150 gramm kukoricaliszt
  • 400 gramm tisztított, darált sertésháj
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 darab tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 100 ml fehérbor
  • 100 ml szódavíz
  • 1 evőkanál ecet

A tetejére:

  • 1 darab tojásfehérje
  • 100 gramm reszelt sajt
  • 1-2 evőkanál szezámmag

Instrukciók
 

  • A hájat lekaparjuk a hártyáról, ledaráljuk, majd 100 gramm liszttel összedolgozzuk, habosra, fehérre keverjük, és hideg helyre tesszük.
  • A többi hozzávalóból rétestésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát.
  • Jól kidolgozzuk, simára, hólyagosra, majd 15 percig pihentetjük.
  • Utána lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a lisztes hájat egy késsel kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk, majd az egészet óvatosan feltekerjük, és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk.
  • Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe.
  • 20 percig pihentetjük hideg helyen, majd ezt a folyamatot még kétszer megismételjük.
  • Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és a tűzhely lángjánál megforrósított késsel tetszőleges nagyságú téglalapokra osztjuk.
  • Jelen esetben sós változat készült a leeső darabkákból, a többiből, diós és lekváros párnák, és egy adag fagyasztásra került. (A lefagyasztott, és újra felengedett tésztából még rétegesebb lett a süti.)
  • A kis lapokat a késsel sima, tiszta tepsire helyezzük, a villával felvert tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal és szezámmaggal megszórjuk. Forró sütőbe tesszük, és kb. 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, hájas tészta, sajt, sajtos, sós sütemény, szezámmag, tészta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating