Hájas tészta – sajtos, szezámos
Hájas tészta - sajtos, szezámos
Hozzávalók
- 200 gramm Nutri Free mix per Pane
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 150 gramm rizsliszt
- 150 gramm kukoricaliszt
- 400 gramm tisztított, darált sertésháj
- 3 evőkanál tejföl
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál cukor
- 100 ml fehérbor
- 100 ml szódavíz
- 1 evőkanál ecet
A tetejére:
- 1 darab tojásfehérje
- 100 gramm reszelt sajt
- 1-2 evőkanál szezámmag
Instrukciók
- A hájat lekaparjuk a hártyáról, ledaráljuk, majd 100 gramm liszttel összedolgozzuk, habosra, fehérre keverjük, és hideg helyre tesszük.
- A többi hozzávalóból rétestésztát készítünk. Bort azért adunk hozzá, hogy a benne található alkohol még jobban megemelje a tésztát.
- Jól kidolgozzuk, simára, hólyagosra, majd 15 percig pihentetjük.
- Utána lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a lisztes hájat egy késsel kicsi darabokban rákenjük. Nem nyomkodjuk, csak rásimítjuk, majd az egészet óvatosan feltekerjük, és nyújtófával lazán, de óvatosan ellapítjuk.
- Ezt az óriási téglalapot négybe hajtjuk. Először a két szélét a feléig, majd az így kapott téglalapot ismét félbe.
- 20 percig pihentetjük hideg helyen, majd ezt a folyamatot még kétszer megismételjük.
- Végül lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és a tűzhely lángjánál megforrósított késsel tetszőleges nagyságú téglalapokra osztjuk.
- Jelen esetben sós változat készült a leeső darabkákból, a többiből, diós és lekváros párnák, és egy adag fagyasztásra került. (A lefagyasztott, és újra felengedett tésztából még rétegesebb lett a süti.)
- A kis lapokat a késsel sima, tiszta tepsire helyezzük, a villával felvert tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal és szezámmaggal megszórjuk. Forró sütőbe tesszük, és kb. 15-20 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)