Hógolyó-torta – gluténmentes
Isteni finom torta! A hógolyókból több készült, mint amennyi a tortához kellett, de pillanatok alatt eltűntek! Na, vajon hová? 🙂
Hógolyó-torta (Gluténmentes)
Isteni finom torta! A hógolyókból több készült, mint amennyi a tortához kellett, de pillanatok alatt eltűntek! Na, vajon hová? 🙂
Hozzávalók
A tortalaphoz:
- 4 darab tojás
- 180 gramm kristálycukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 250 gramm görög joghurt
- 100 ml napraforgóolaj
- 280 gramm rizsliszt
- 12 gramm sütőpor
- 30 gramm mandulaliszt
- 30 gramm kókuszreszelék
- 1 teáskanál vaj a sütőforma kikenéséhez
A krémhez:
- 250 gramm mascarpone
- 80 gramm porcukor
- 400 ml habtejszín (Hulala)
- 1-2 teáskanál citromlé
- 100-120 gramm görög joghurt
A hógolyókhoz:
- 250 gramm zsírszegény túró
- 1 evőkanál citromlé
- 10 gramm vaníliás cukor
- 60 gramm porcukor
- 50-70 gramm kókuszreszelék
- 40 gramm kókuszreszelék a forgatáshoz
A díszítéshez:
- 20 a forgatáshoz kókuszreszelék
- 1 evőkanál színes díszítő cukor
Instrukciók
- A tojásokat a cukorral és a sóval, robotgéppel, sűrű, krémesre keverjük, kb. 10 perc alatt. A joghurtot és az olajat szintén robotgéppel összekeverjük, majd apránként, óvatosan, fakanállal, alulról felfelé, a tojásos masszához keverjük.
- Ezután a sütőporral elkevert lisztet, szintén óvatosan, alulról felfelé mozgatva a fakanalat, majd a mandulalisztet, végül a kókuszreszeléket is hozzádolgozzuk.
- A masszát egy 22 cm-es kapcsos, vajjal kikent tortaformába öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Akkor jó, ha a közepe magasabb, mint a széle.
- Amíg a tészta hűl, elkészítjük a hógolyókat. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, citromlevet, jól összekeverjük, majd annyi kókuszreszeléket adunk hozzá, hogy könnyen formázható legyen.
- A tenyerünkben diónál kicsit kisebb golyókat formázunk, a kókuszreszelékben megforgatjuk, egy tányérra félretesszük.
- A krémhez a tejszínt robotgéppel elkezdjük felverni a cukorral együtt. Amikor már kezd sűrűsödni, hozzáadjuk apránként a mascarponét és a citromlevet.
- Lekapcsoljuk a gépet, majd annyi joghurtot keverünk hozzá, hogy egy kicsit lazább legyen a krém, de ne folyjon. Amikor a tortalap kihűlt, félbevágjuk, a krém felével megkenjük, visszatesszük a tetejét, majd kívülről is beborítjuk a krémmel.
- 12 db hógolyót szépen elosztunk a tetején (a többit külön el lehet fogyasztani), megszórjuk a kókuszreszelékkel, a díszítőcukorral, majd néhány órára betesszük a hűtőbe.
- Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)