Hullámos krémes
Hullámos krémes
Hozzávalók
A tésztához:
- 200 ml víz
- 150 gramm zsír vagy margarin
- 150 gramm Miklós' Universal mix liszt vagy rizsliszt
- 6 darab tojás
- 1 csipet só
A krémhez:
- 3 csomag gluténmentes vaníliás főzős pudingpor
- 750 ml tej
- 20 gramm vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 8 evőkanál cukor vagy édesítő
- 6 darab tojásfehérje
- 2 evőkanál cukor vagy édesítő
- 500 ml Hulala habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Tetejére:
- ízlés szerint porcukor
Instrukciók
- A tésztához a vizet a zsírral (margarinnal), sóval felforraljuk, kevergetve beleszórjuk a lisztet, és éppen csak addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik. (Ha Miklós' Universal mix-ből készítjük, ne lepődjünk meg, a zsírt nem fogja felszívni azonnal.)
- 15-20 percre félretesszük, majd a tojásokat egyenként, a robotgép habverőszárával, jól beledolgozzuk. Fontos, hogy csak akkor üssük bele a következő tojást, amikor az előzőt már teljesen elkevertük.
- Egy lapos, nagyobb méretű tepsit (kb. 24x36 cm) béleljünk ki sütőpapírral, vajazzunk meg, kenjük rá a tészta felét, egy vizes kanál hátával egyengessük simára.
- 190 fokra előmelegített sütőben süssük meg 12-15 perc alatt. A tészta, sütés közben, itt-ott fel fog púposodni, de így a jó. Ha kész, csúsztassuk egy nagyobb rácsra, hűtsük ki, majd csúsztassuk egy nagyméretű tálcára.
- A krémhez a tejet a pudingporral, cukorral, vaníliás cukorral, csipet sóval, keverjük simára egy nagyobb fazékban, főzzük sűrűre, majd vegyük le a lángról. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá a cukorral, a pudingot tegyük vissza a lángra, és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a tojáshabot, és így főzzük 2-3 percig.
- A még meleg krémet kenjük rá az egyik lapra, ha meghűlt tegyük be egy órára a hűtőbe. A másik lapot közben vágjuk fel 6x6 cm-es négyzetekké.
- A tejszínt verjük kemény habbá a habfixálóval, és kenjük a vaníliás krém tetejére, majd rakosgassuk a hab tetejére az előre összevágott kis négyzeteket. A krémes tetejét szórjuk meg porcukorral. Fogyasztásig tartsuk hűtőszekrényben.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)