Sign In

Hungária szelet

 

Hungária szelet

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 20 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 5 darab tojás
  • 200 gramm porcukor
  • 10 evőkanál hideg víz
  • 200 gramm rizsliszt
  • 6 gramm sütőpor
  • 1 mokkáskanal
  • 100 gramm darált dió

A tepsi kikenéséhez:

  • 10 gramm vaj
  • 10 gramm rizsliszt

A krémhez:

  • 300 ml tej
  • 40 gramm pudingpor (tejszín, vanília vagy szamóca ízű)
  • 1/2 mokkáskanál
  • 200 gramm vaj
  • 150 gramm porcukor
  • 50 gramm darált dió
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 2 evőkanál rum vagy rumaroma

A csokimázhoz:

  • 100 gramm porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 3 evőkanál forró víz

Instrukciók
 

  • A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a vizet. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, majd kanalanként a tojásos masszához keverjük.
  • A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan hozzákeverjük.
  • A masszát megfelezzük, az egyik feléhez hozzákeverjük a darált diót, és a kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe öntjük, egyenesre igazítjuk.
  • A maradék masszát óvatosan a diós tésztára simítjuk. Én most egy 25x35-ös tepsiben sütöttem, ha kisebb tepsiben sütitek, magasabb lesz a tésztaréteg és a krém is. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
  • Közben elkészítjük a krémet. A tetszőleges pudingot sűrűre főzzük a tejjel, és egy kevés sóval, majd kihűtjük.
  • A vajat simára keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót, majd apránként a kihűlt pudingot, és jó habosra keverjük, de vigyázzunk, hogy a vaj ne csapódjon ki. Közben hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumot is, a végén pedig a darált diót.
  • A megsült tésztalapot tálcára borítjuk úgy, hogy a diós rész legyen alul, mert az masszívabb, mint a sima piskótás, könnyebb lesz szeletelni.
  • A tetejét megkenjük a pudingos krémmel, majd betesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit megszilárduljon.
  • Elkészítjük a csokimázat, a hozzávalókat alaposan összekeverjük, és a krém tetejére öntjük. A csokibevonat inkább egy kicsit lágy legyen, különben nagyon nehéz lesz szépen felszeletelni.
  • Fogyasztásig tároljuk hűtőben, majd tálalás előtt forró vízbe mártott késsel szeleteljük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, hungária szelet

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating