Hungária szelet
Hungária szelet
Hozzávalók
A tésztához:
- 5 darab tojás
- 200 gramm porcukor
- 10 evőkanál hideg víz
- 200 gramm rizsliszt
- 6 gramm sütőpor
- 1 mokkáskanal só
- 100 gramm darált dió
A tepsi kikenéséhez:
- 10 gramm vaj
- 10 gramm rizsliszt
A krémhez:
- 300 ml tej
- 40 gramm pudingpor (tejszín, vanília vagy szamóca ízű)
- 1/2 mokkáskanál só
- 200 gramm vaj
- 150 gramm porcukor
- 50 gramm darált dió
- 10 gramm vaníliás cukor
- 2 evőkanál rum vagy rumaroma
A csokimázhoz:
- 100 gramm porcukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 3 evőkanál forró víz
Instrukciók
- A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a vizet. A lisztet összekeverjük a sóval, sütőporral, majd kanalanként a tojásos masszához keverjük.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan hozzákeverjük.
- A masszát megfelezzük, az egyik feléhez hozzákeverjük a darált diót, és a kivajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe öntjük, egyenesre igazítjuk.
- A maradék masszát óvatosan a diós tésztára simítjuk. Én most egy 25x35-ös tepsiben sütöttem, ha kisebb tepsiben sütitek, magasabb lesz a tésztaréteg és a krém is. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
- Közben elkészítjük a krémet. A tetszőleges pudingot sűrűre főzzük a tejjel, és egy kevés sóval, majd kihűtjük.
- A vajat simára keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót, majd apránként a kihűlt pudingot, és jó habosra keverjük, de vigyázzunk, hogy a vaj ne csapódjon ki. Közben hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumot is, a végén pedig a darált diót.
- A megsült tésztalapot tálcára borítjuk úgy, hogy a diós rész legyen alul, mert az masszívabb, mint a sima piskótás, könnyebb lesz szeletelni.
- A tetejét megkenjük a pudingos krémmel, majd betesszük a hűtőbe, hogy egy kicsit megszilárduljon.
- Elkészítjük a csokimázat, a hozzávalókat alaposan összekeverjük, és a krém tetejére öntjük. A csokibevonat inkább egy kicsit lágy legyen, különben nagyon nehéz lesz szépen felszeletelni.
- Fogyasztásig tároljuk hűtőben, majd tálalás előtt forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)