Ízes bukta
Ízes bukta
Hozzávalók
- 200 gramm Nutri Free mix per Pane
- 200 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 100 gramm Maria's sweet baking mix liszt
- 1 darab tojás
- 200 ml tej
- 175 gramm kefir, tejföl, joghurt
- 20 gramm friss élesztő
- 100 ml napraforgóolaj vagy olvasztott vaj
- 50 gramm cukor
- 4 gramm só
- 1 darab bio citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 300 gramm lekvár sütésálló
Kenéshez:
- 50 gramm olvasztott vaj
Instrukciók
- Langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Egy nagyobb tálba tesszük a tészta hozzávalóit, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, és annyi tejet öntünk hozzá a gyúrás során fokozatosan, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Ez kb. 4-5 percnyi gyúrást igényel. Lehet robotgéppel is készíteni.
- Letakarjuk a tálat, és langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
- A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és négyzetekre vágjuk (nekem 16 négyzetre sikerült vágni). Hosszúkás szeleteket vágunk a lekvárból, és a tészta két szélét behajtva felgöngyölítjük szép kis buktaformákra.
- Egy 30x25 cm-es magasabb falu tepsit az olvasztott vajjal kikenünk, és szépen belehelyezgetjük a buktákat, közel egymáshoz. A megmaradt vajjal bekenjük a buktákat, és még 20 percig pihentetjük, mielőtt a sütőbe raknánk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, pirulásig.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)