Sign In

Receptek

Kakaós fonott kalács

 

Kakaós fonott kalács

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Édes sütemények, Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 1 kalács

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix vagy Schar mix B
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 2 darab tojássárgája
  • 50 gramm porcukor
  • 20 gramm friss élesztő
  • 150-180 ml tej
  • 50 gramm vaj
  • 1 mokkáskanál

A töltelékhez:

  • 80 gramm vaj
  • 80 gramm porcukor
  • 1 púpozott evőkanál kakaó
  • 3 ml rumaroma
  • 1 teáskanál fahéj

A tetejére:

  • 1 darab tojássárgája

Instrukciók
 

  • Egy tálba öntjük a lisztet, az útifűmaghéjat, és összekeverjük a sóval. Csinálunk a közepébe egy mélyedést, amibe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejet öntünk rá, hogy a mélyedésből ne csorduljon ki.
  • Pár perc múlva, ha az élesztő felfutott, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat, a tojássárgájákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejet. (Tapasztalatom szerint 150-180 ml között kell bele.)
  • Pár percig dagasztjuk, majd hagyjuk kb. 15 percet kelni.
  • Amíg a tészta megkel, elkészítjük a kakaós tölteléket. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, a porcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és ezt is félretesszük hűlni.
  • Amikor a tészta megkelt, kiborítjuk a tálból, átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Fogunk egy cipót, hosszúkásra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra, viszonylag szélesre, és megkenjük a kakaós krém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart, és félretesszük.
  • Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is. Ha készen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és sütőformába tesszük. Fontos! Ha nem tesszük sütőformába, szétfolyik!
  • Megkenjük a felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd pirulásig sütjük (kb. 30 perc).  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, fonott kalács, gluténmentes, kakaó, kalács, pékáru

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating