Kakaós fonott kalács
Kakaós fonott kalács
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix vagy Schar mix B
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 2 darab tojássárgája
- 50 gramm porcukor
- 20 gramm friss élesztő
- 150-180 ml tej
- 50 gramm vaj
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- 80 gramm vaj
- 80 gramm porcukor
- 1 púpozott evőkanál kakaó
- 3 ml rumaroma
- 1 teáskanál fahéj
A tetejére:
- 1 darab tojássárgája
Instrukciók
- Egy tálba öntjük a lisztet, az útifűmaghéjat, és összekeverjük a sóval. Csinálunk a közepébe egy mélyedést, amibe beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejet öntünk rá, hogy a mélyedésből ne csorduljon ki.
- Pár perc múlva, ha az élesztő felfutott, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat, a tojássárgájákat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejet. (Tapasztalatom szerint 150-180 ml között kell bele.)
- Pár percig dagasztjuk, majd hagyjuk kb. 15 percet kelni.
- Amíg a tészta megkel, elkészítjük a kakaós tölteléket. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, a porcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és ezt is félretesszük hűlni.
- Amikor a tészta megkelt, kiborítjuk a tálból, átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Fogunk egy cipót, hosszúkásra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra, viszonylag szélesre, és megkenjük a kakaós krém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart, és félretesszük.
- Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is. Ha készen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és sütőformába tesszük. Fontos! Ha nem tesszük sütőformába, szétfolyik!
- Megkenjük a felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd pirulásig sütjük (kb. 30 perc).
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)