Karácsonyi csillag
Karácsonyi csillag
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 gramm Miklós' Universal mix lisztkeverék
- 20 gramm élesztő
- kb. 150 ml tej
- 30 gramm cukor
- 40 gramm olvasztott vaj
- 1 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 1 púpozott evőkanál útifűmaghéj
- 50 ml víz
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 mokkáskanál só
A töltelékhez:
- kb. 200 gramm nutella
A lekenéshez:
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral és 100 ml langyos tejjel. A lisztet dagasztótálba tesszük. Hozzáadjuk a többi anyagot, a felfuttatott élesztőt, a vízzel összekevert útifűmaghéjat és a vége felé az olvasztott vajat, majd alaposan kidagasztjuk.
- Közepesen kemény tésztát kell kapnunk. Letakarva, langyos helyen 60 percig kelesztjük, majd enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk.
- A tésztát 4 részre osztjuk, majd mindegyiket vékony körré nyújtjuk (kapcsos tortaforma aljával körbe lehet rajzolni). Az első lapot vajjal vékonyan megkent sütőlapra helyezett sütőpapírra fektetjük (én beletettem az alj nélküli formába, de nélküle könnyebb elhelyezni).
- Megkenjük a Nutellával, majd jöhet a következő lap. A legfelső lapot nem kell megkenni. Ha mind a 4 lap egymáson van, (én akkor levettem a tortakarikát) a közepére teszünk egy poharat, picit belenyomjuk, hogy nyoma maradjon, aztán nagyon éles, vízbe mártott késsel 16 cikket vágunk a pohár nyomától kifelé eső részre.
- Utána elkezdjük megcsavarni a cikkeket. Két egymás melletti cikk közül az egyiket jobbra, a másikat balra, mindegyiknél 2-2 csavarás. Ezt óvatosan, mert szakadhat a tészta!
- Bekapcsoljuk a sütőt 180 C fokra, amíg a sütő melegszik, a csillag még pihen, közben lekenjük a tetejét a tejjel elkevert tojással, majd 25-30 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)