Karalábéleves burgonyagaluskával – gluténmentes
Tudom! 🙂 Már megint leves! Tegye fel a kezét, aki soha nem eszik levest!
Karalábéleves burgonyagaluskával (Gluténmentesen is)
Tudom! 🙂 Már megint leves! Tegye fel a kezét, aki soha nem eszik levest!
Hozzávalók
- 1 darab közepes vöröshagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 2 darab kisebb zsenge karalábé kb. 40 dkg
- 2 darab közepes sárgarépa
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál só
- 50 gramm hajdina
- 100 gramm tejföl
A burgonyagaluskához:
- 300 gramm burgonya
- 1 mokkáskanál só
- 2 darab tojás
- 100 gramm Miklós' Universal mix
- 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál aprított snidling
Instrukciók
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, majd rászórjuk a meghámozott, ujjnyi csíkokra vágott karalábét, és a tetszőlegesen felaprított sárgarépát.
- Kicsit megsózzuk, majd fedő alatt pároljuk 5 percig. Ezután megszórjuk a liszttel, a fűszerpaprikával, alaposan összekeverjük, 1-2 percig pirítjuk, majd apránként, kevergetés közben felöntjük 15 dl vízzel.
- Felforraljuk, beleszórjuk az alaposan megmosott hajdinát, megsózzuk. Amikor felforrt, takarékra vesszük a lángot, lefedjük, és roppanósra pároljuk a zöldségeket.
- A burgonyagaluskához a meghámozott, kisebb kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leöntjük a főzővizet, amit a leves főzéséhez használunk fel.
- A megfőtt burgonyát összetörjük, hozzákeverjük a két tojást, egy kevés sót, a fehér borsot, a snidlinget, és annyi lisztet, hogy jó sűrű galuskatészta keménységű legyen (a liszt mennyisége függ a krumpli minőségétől, és a tojások nagyságától).
- Néhány percre félretesszük pihenni, majd forró vízbe mártogatott teáskanállal enyhén sós, lobogó forró vízbe szaggatjuk. Miután a galuskák feljöttetek a víz színére, még 5 percig főzzük takaréklángon, majd leszűrjük (ezzel a főzőlével is felönthetjük a levest).
- A galuskát ne főzzük bele a levesebe, mert előfordulhat, hogy másnapra, ha marad belőle, felszívja az lé nagy részét. Tálaláskor a tányérba teszünk néhány galuskát, rámerjük a levest, és egy kevés tejföllel ízesítjük.