Sign In

Receptek

Karalábéleves burgonyagaluskával – gluténmentes

Karalábéleves burgonyagaluskával – gluténmentes

Karalábéleves burgonyagaluskával gluténmentes mentesmagazin
Karalábéleves burgonyagaluskával gluténmentes mentesmagazin

Tudom! 🙂 Már megint leves! Tegye fel a kezét, aki soha nem eszik levest!

Karalábéleves burgonyagaluskával gluténmentes mentesmagazin

Karalábéleves burgonyagaluskával (Gluténmentesen is)

Tudom! 🙂 Már megint leves! Tegye fel a kezét, aki soha nem eszik levest!
Elkészítési idő 55 perc
Kategória Leves receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

  • 1 darab közepes vöröshagyma
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 darab kisebb zsenge karalábé kb. 40 dkg
  • 2 darab közepes sárgarépa
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál
  • 50 gramm hajdina
  • 100 gramm tejföl

A burgonyagaluskához:

  • 300 gramm burgonya
  • 1 mokkáskanál
  • 2 darab tojás
  • 100 gramm Miklós' Universal mix
  • 1/4 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál aprított snidling

Instrukciók
 

  • Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, majd rászórjuk a meghámozott, ujjnyi csíkokra vágott karalábét, és a tetszőlegesen felaprított sárgarépát.
  • Kicsit megsózzuk, majd fedő alatt pároljuk 5 percig. Ezután megszórjuk a liszttel, a fűszerpaprikával, alaposan összekeverjük, 1-2 percig pirítjuk, majd apránként, kevergetés közben felöntjük 15 dl vízzel.
  • Felforraljuk, beleszórjuk az alaposan megmosott hajdinát, megsózzuk. Amikor felforrt, takarékra vesszük a lángot, lefedjük, és roppanósra pároljuk a zöldségeket.
  • A burgonyagaluskához a meghámozott, kisebb kockára vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, majd leöntjük a főzővizet, amit a leves főzéséhez használunk fel.
  • A megfőtt burgonyát összetörjük, hozzákeverjük a két tojást, egy kevés sót, a fehér borsot, a snidlinget, és annyi lisztet, hogy jó sűrű galuskatészta keménységű legyen (a liszt mennyisége függ a krumpli minőségétől, és a tojások nagyságától).
  • Néhány percre félretesszük pihenni, majd forró vízbe mártogatott teáskanállal enyhén sós, lobogó forró vízbe szaggatjuk. Miután a galuskák feljöttetek a víz színére, még 5 percig főzzük takaréklángon, majd leszűrjük (ezzel a főzőlével is felönthetjük a levest).
  • A galuskát ne főzzük bele a levesebe, mert előfordulhat, hogy másnapra, ha marad belőle, felszívja az lé nagy részét. Tálaláskor a tányérba teszünk néhány galuskát, rámerjük a levest, és egy kevés tejföllel ízesítjük. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, karalábé, leves

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating