Sign In

Receptek

Karamellás hatlapos rizslisztből

 

Karamellás hatlapos rizslisztből

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 27 szelet

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 600 gramm rizsliszt
  • 30 gramm útifűmaghéj
  • 12 gramm szalalkáli
  • 1 mokkáskanál
  • 100 gramm kristálycukor
  • 60 gramm zsír
  • 2 darab tojás
  • 200 ml tejföl
  • 20 gramm vaníliás cukor
  • kb. 200 ml tej

A krémhez:

  • 80 gramm karamellás pudingpor
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1000 ml tej
  • 1/2 mokkáskanál
  • 200 gramm kristálycukor
  • 200 gramm vaj
  • 2 evőkanál porcukor a tetejére

Instrukciók
 

  • A lisztet összekeverjük az útifűmaghéjjal, a sóval, a cukorral, elmorzsoljuk a zsírral, a kevés tejben feloldott szalalkálival, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen gyúrható, aránylag puha tésztát kapjunk, különben nagyon nehéz lesz vékonyra kinyújtani.
  • Osszuk 6 részre a tésztát (kb. 240 gramm/gombóc), és fóliával letakarva pihentessük a hűtőben minimum 30 percig.
  • A krémhez a cukrot egy lábasban kevergetve felolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, aztán óvatosan, mert fröcskölhet, ráöntünk 400 ml tejet, és addig melegítjük, kevergetjük, amíg a karamell felolvad.
  • A maradék tejet a pudingporral és a kakaóporral simára keverjük, a forró karamellás tejhez öntjük, a vaníliás cukorral ízesítjük, és kevergetve sűrű krémmé főzzük. Langyosra hűtjük, és kanalanként beledolgozzuk a puha vajat is.
  • A pihenőidő letelte után nyújtsuk ki a tésztagombócot lisztezett sütőpapíron 2mm vastagra, vágjuk méretre (kb. 22x34cm), majd a sütőpapírral együtt tegyük sütőlapra, és 170 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük világosra. A tésztalapokat rácson hagyjuk kihűlni.
  • A langyos krémmel kenjük meg a tésztalapokat, tegyük egymásra, egy kicsit nyomjuk le, hogy a krém egyenletesen elterüljön.
  • Másnapig pihentessük hűtőszekrényben, hogy a lapok megpuhuljanak, majd szórjuk meg a tetejét porcukorral, és forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, karamella, rizsliszt

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating