Kardinális szelet
Kardinális szelet
Hozzávalók
A fehér részhez:
- 8 darab tojásfehérje
- 180 gramm kristálycukor
A sárga tésztához:
- 2 darab egész tojás
- 3 darab tojássárgája
- 50 gramm porcukor
- 10 gramm vaníliás cukor
- 50 gramm rizsliszt
A töltelékhez:
- 300 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 20 gramm vaníliás cukor
- 1 evőkanál erős fekete kávé
- 350 gramm meggybefőtt
A tetejére:
- 2 evőkanál porcukor
Instrukciók
- Egy nagy tepsit (30x40cm) úgy bélelünk ki két sütőpapírral, hogy középen a sütőpapír szélét felhajtva, két részre osszuk a tepsit.
- A fehér részhez a tojáshabot kemény habbá verjük, majd a vége felé a cukrot is apránként beledolgozzuk.
- A sárga tésztához a tojásokat és a tojások sárgáját a kétféle cukorral jó habosra keverjük a robotgép legnagyobb fokozatán, 4-5 perc alatt, majd belekeverjük a lisztet is.
- A tojáshabból kiskanállal vagy nyomózsákból, mindkét részre a tepsibe, 3-3, 40cm hosszú csíkot nyomunk, egymástól egyenlő távolságra.
- A csíkok közötti üres sávokat a sárga masszával töltjük ki.
- 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
- A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a habfixálót, majd a feketekávét is.
- Amikor a lapok megsültek, és kihűltek, lehúzzuk a sütőpapírt, majd az egyik lapot egy hosszúkás tálcára tesszük, a kávés tejszínhab felét rákenjük, rárakjuk a lecsepegtetett meggyeket, rákenjük a hab másik felét, majd a tetejére tesszük a másik tésztalapot, és hűtőben jól lehűtjük.
- A szokásosnál vastagabb szeletekre vágva, porcukorral meghintve kínáljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)