Karfiolleves májgaluskával
Karfiolleves májgaluskával
Hozzávalók
- 1 darab vöröshagyma nagy fej
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 1 evőkanál rizsliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 1 evőkanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 500 gramm karfiol (fagyasztott is lehet)
- 1/2 csokor petrezselyem
A májgaluskához:
- 200 gramm csirkemáj
- 1 darab zsömle (gluténmentes)
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál zsemlemorzsa (gluténmentes)
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál majoránna
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
Instrukciók
- Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, egy evőkanálnyit kiveszünk belőle a májgaluskához, a többire rászórjuk a lisztet, pár másodpercig pirítjuk, majd a fűszerpaprikát is rászórjuk. Kevergetés közben felöntjük 15 dl vízzel, és miközben felforraljuk, beletesszük a megtisztított, feldarabolt répákat, sózzuk, borsozzuk.
- Fedő alatt, kis lángon, félpuhára főzzük a répákat, majd hozzáadjuk a megmosott, rózsáira szedett karfiolt is, és a felaprított petrezselymet.
- Közben elkészítjük a májgaluskát. A zsömlét beáztatjuk egy kevés vízbe. A májat megtisztítjuk, és ledaráljuk, vagy botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a félretett, megdinsztelt hagymát, a tojást, a lisztet, a zsemlemorzsát, a sót, a majoránnát, a felaprított petrezselymet, a borsot, és a kinyomkodott zsömlét.
- Pár percig állni hagyjuk, majd teáskanállal enyhén sós vízbe szaggatjuk, és lassú tűzön főzzük 4-5 percig, majd leszűrjük.
- Tálaláskor a tányérba teszünk 3-4 db galuskát, majd rámerjük a forró levest. Ha valaki szereti, nyugodtan tegyen bele egy kevés csípős paprikakrémet, a leves javára fog válni.