Sign In

Receptek

Karfiolleves májgaluskával

 

Karfiolleves májgaluskával

Elkészítési idő 45 perc
Kategória Leves receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

  • 1 darab vöröshagyma nagy fej
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 evőkanál
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 500 gramm karfiol (fagyasztott is lehet)
  • 1/2 csokor petrezselyem

A májgaluskához:

  • 200 gramm csirkemáj
  • 1 darab zsömle (gluténmentes)
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa (gluténmentes)
  • 1/2 teáskanál
  • 1/2 teáskanál majoránna
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors

Instrukciók
 

  • Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, egy evőkanálnyit kiveszünk belőle a májgaluskához, a többire rászórjuk a lisztet, pár másodpercig pirítjuk, majd a fűszerpaprikát is rászórjuk. Kevergetés közben felöntjük 15 dl vízzel, és miközben felforraljuk, beletesszük a megtisztított, feldarabolt répákat, sózzuk, borsozzuk.
  • Fedő alatt, kis lángon, félpuhára főzzük a répákat, majd hozzáadjuk a megmosott, rózsáira szedett karfiolt is, és a felaprított petrezselymet.
  • Közben elkészítjük a májgaluskát. A zsömlét beáztatjuk egy kevés vízbe. A májat megtisztítjuk, és ledaráljuk, vagy botmixerrel pépesítjük, majd hozzákeverjük a félretett, megdinsztelt hagymát, a tojást, a lisztet, a zsemlemorzsát, a sót, a majoránnát, a felaprított petrezselymet, a borsot, és a kinyomkodott zsömlét.
  • Pár percig állni hagyjuk, majd teáskanállal enyhén sós vízbe szaggatjuk, és lassú tűzön főzzük 4-5 percig, majd leszűrjük.
  • Tálaláskor a tányérba teszünk 3-4 db galuskát, majd rámerjük a forró levest. Ha valaki szereti, nyugodtan tegyen bele egy kevés csípős paprikakrémet, a leves javára fog válni. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, karfiol, leves, máj, májgaluska

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating