Sign In

Receptek

Karfiolos muszaka

 

Karfiolos muszaka

Elkészítési idő 1 óra 40 perc
Kategória Főétel
Konyha Görög, Közel-Kelet, Török
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

  • 1 darab vöröshagyma nagyobb fej
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 500 gramm darált sertéslapocka
  • 1 teáskanál
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 140 gramm paradicsom sűrített
  • 1 teáskanál cukor
  • 1/4 mokkáskanál szerecsendió őrölt
  • 500 gramm karfiol
  • 1 teáskanál
  • 2 darab padlizsán kisebb, kb. 50 dkg
  • 50 gramm rizsliszt
  • 100 ml napraforgóolaj
  • 1 teáskanál vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa (gluténmentes)
  • 100 gramm reszelt trappista sajt
  • 200 ml tejföl

Instrukciók
 

  • A finomra aprított vöröshagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd rászórjuk a darált húst, és erősebb lángon fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, majd kb. 50 ml vizet aláöntve, 15-20 percig fedő alatt, kis lángon pároljuk.
  • Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a szerecsendiót, a cukrot, még 50 ml vizet, és további 15 percig pároljuk. Ha szükséges, a vizet pótoljuk.
  • A megtisztított, megmosott karfiolt rózsáira szedjük, egy edénybe szórjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, és 10 perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
  • A padlizsánt megmossuk, 2 végét levágjuk, 1 cm-es szeletekre vágjuk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd megforgatjuk a lisztben, és a forró olajban mindkét oldalukat kicsit megpirítjuk.
  • Konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges olajat. Egy közepes (kb. 27x32 cm) tepsit vagy sütőtálat kikenünk vajjal, beszórjuk zsemlemorzsával, majd az aljába szórjuk a karfiol felét, rákanalazzuk a paradicsomos hús egyharmadát, majd beterítjük egy sor padlizsánnal.
  • Ismét karfiol, paradicsomos ragu, padlizsán, a tetejére ismét ragu, és végül megszórjuk a reszelt sajttal.
  • 180 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt átsütjük. Aki szereti, tehet rá tejfölt is, ezt külön kínáljuk hozzá egy tálkában.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó főétel, gluténmentes, karfiol, muszaka

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating