Karfiolos muszaka
Karfiolos muszaka
Hozzávalók
- 1 darab vöröshagyma nagyobb fej
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 500 gramm darált sertéslapocka
- 1 teáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 140 gramm paradicsom sűrített
- 1 teáskanál cukor
- 1/4 mokkáskanál szerecsendió őrölt
- 500 gramm karfiol
- 1 teáskanál só
- 2 darab padlizsán kisebb, kb. 50 dkg
- 50 gramm rizsliszt
- 100 ml napraforgóolaj
- 1 teáskanál vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa (gluténmentes)
- 100 gramm reszelt trappista sajt
- 200 ml tejföl
Instrukciók
- A finomra aprított vöröshagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd rászórjuk a darált húst, és erősebb lángon fehéredésig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, majd kb. 50 ml vizet aláöntve, 15-20 percig fedő alatt, kis lángon pároljuk.
- Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a szerecsendiót, a cukrot, még 50 ml vizet, és további 15 percig pároljuk. Ha szükséges, a vizet pótoljuk.
- A megtisztított, megmosott karfiolt rózsáira szedjük, egy edénybe szórjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, és 10 perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
- A padlizsánt megmossuk, 2 végét levágjuk, 1 cm-es szeletekre vágjuk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk, majd megforgatjuk a lisztben, és a forró olajban mindkét oldalukat kicsit megpirítjuk.
- Konyhai papírtörlőre szedve leitatjuk a felesleges olajat. Egy közepes (kb. 27x32 cm) tepsit vagy sütőtálat kikenünk vajjal, beszórjuk zsemlemorzsával, majd az aljába szórjuk a karfiol felét, rákanalazzuk a paradicsomos hús egyharmadát, majd beterítjük egy sor padlizsánnal.
- Ismét karfiol, paradicsomos ragu, padlizsán, a tetejére ismét ragu, és végül megszórjuk a reszelt sajttal.
- 180 C fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt átsütjük. Aki szereti, tehet rá tejfölt is, ezt külön kínáljuk hozzá egy tálkában.