Sign In

Receptek

Kelbimbó gratin

 

Kelbimbó gratin

Elkészítési idő 1 óra
Kategória Főétel
Konyha Francia
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 500 gramm kelbimbó
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál
  • 100 gramm főtt sonka
  • 1 darab tojássárgája
  • 50 gramm reszelt sajt (lehetőleg parmezán)
  • 1/2 mk őrölt fekete bors

A besamelhez:

  • 25 gramm vaj
  • 25 gramm rizsliszt
  • 300 ml tej
  • 1 mokkáskanál
  • 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió

A tetejére:

  • 10 gramm reszelt sajt (lehetőleg parmezán)
  • 10 gramm vaj
  • 1 mokkáskanál vaj a tál kikenéséhez

Instrukciók
 

  • A kelbimbót megtisztítjuk, a végeket levágjuk, a megsárgult külső leveleket eltávolítjuk. Alaposan leöblítjük, majd szódabikarbónás, sós vízben 15-20 perc alatt félpuhára főzzük.
  • Ha fagyasztott kelbimbóból készítjük a főzési idő jóval rövidebb lesz. A szódabikarbóna elmaradhat, de ha teszünk egy keveset a főzővízbe, a szép friss zöld színe megmarad.
  • Elkészítjük a besamelt. A lisztet megfuttatjuk a vajon, majd apránként, kevergetés közben, felöntjük a tejjel. Sózzuk, a szerecsendióval ízesítjük, majd lassan, kevergetés közben sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk. Amikor a besamel langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját, a reszelt sajtot, az apró darabokra vágott sonkát, a borsot és a sót.
  • Végül keverjük óvatosan a masszát a félig megfőtt kelbimbókhoz.
  • Az egészet öntsük egy vajjal kikent tűzálló tálba, vékony rétegben, hogy át tudjon sülni. A tetejét szórjuk meg vajdarabkákkal, és a reszelt sajttal. 180 C fokra előmelegített sütőben süssük meg 25-30 percig, vagyis amíg a teteje egy kicsit megpirul. Forrón tálaljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, gratin, kelbimbó

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating