Kelbimbó gratin
Kelbimbó gratin
Hozzávalók
- 500 gramm kelbimbó
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál só
- 100 gramm főtt sonka
- 1 darab tojássárgája
- 50 gramm reszelt sajt (lehetőleg parmezán)
- 1/2 mk őrölt fekete bors
A besamelhez:
- 25 gramm vaj
- 25 gramm rizsliszt
- 300 ml tej
- 1 mokkáskanál só
- 1/4 mokkáskanál őrölt szerecsendió
A tetejére:
- 10 gramm reszelt sajt (lehetőleg parmezán)
- 10 gramm vaj
- 1 mokkáskanál vaj a tál kikenéséhez
Instrukciók
- A kelbimbót megtisztítjuk, a végeket levágjuk, a megsárgult külső leveleket eltávolítjuk. Alaposan leöblítjük, majd szódabikarbónás, sós vízben 15-20 perc alatt félpuhára főzzük.
- Ha fagyasztott kelbimbóból készítjük a főzési idő jóval rövidebb lesz. A szódabikarbóna elmaradhat, de ha teszünk egy keveset a főzővízbe, a szép friss zöld színe megmarad.
- Elkészítjük a besamelt. A lisztet megfuttatjuk a vajon, majd apránként, kevergetés közben, felöntjük a tejjel. Sózzuk, a szerecsendióval ízesítjük, majd lassan, kevergetés közben sűrűre főzzük, majd hűlni hagyjuk. Amikor a besamel langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját, a reszelt sajtot, az apró darabokra vágott sonkát, a borsot és a sót.
- Végül keverjük óvatosan a masszát a félig megfőtt kelbimbókhoz.
- Az egészet öntsük egy vajjal kikent tűzálló tálba, vékony rétegben, hogy át tudjon sülni. A tetejét szórjuk meg vajdarabkákkal, és a reszelt sajttal. 180 C fokra előmelegített sütőben süssük meg 25-30 percig, vagyis amíg a teteje egy kicsit megpirul. Forrón tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)