Sign In

Kelkáposztás lepény

 

Kelkáposztás lepény

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Kenyér receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 130 gramm Rama margarin
  • kb. 2 evőkanál tejföl
  • 6 gramm sütőpor
  • 1 mokkáskanál

A töltelékhez:

  • 1 darab vöröshagyma nagyobb fej
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kapor aprított
  • 300 gramm csiperkegomba
  • 500 gramm kelkáposzta
  • 1 teáskanál
  • 1/2 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 zacskó előfőzött rizs
  • 2 darab tojás
  • 80 gramm sajt reszelt

Instrukciók
 

  • A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk. Egy könnyen gyúrható, nem ragacsos tésztát kell kapnunk. Ha túl kemény, egy kevés tejföllel lazítjuk, ha ragad, egy kevés liszttel szórjuk meg. A kész tésztát gombóccá gyúrjuk, majd fóliával letakarva legalább 2 óra hosszára betesszük a hűtőbe, de előző este is össze lehet gyúrni.
  • A rizst az előírásnak megfelelően megfőzzük, félretesszük. A töltelékhez a felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a kaprot is, pár percig együtt pirítjuk. Ezután adjuk hozzá a felszeletelt gombát, és a laskára vágott kelkáposztát. megsózzuk, megborsozzuk, majd lefedve puhára pároljuk.
  • Előbb a főtt rizst, majd a villával felvert tojás ¾ részét is hozzákeverjük, végül a sajttal megszórjuk, és pár percig, kevergetve még a tűzön hagyjuk, hogy egy kicsit összeálljon.
  • A tésztát kivesszük a hűtőből, 2 részre osztjuk, és az egyik gombócot lisztezett gyúrólapon a tepsi méreténél (20x30cm) egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, feltekerjük, belehelyezzük a tepsibe, majd kitekerjük, eligazgatjuk a széleket, villával kicsit megszurkáljuk, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
  • Az elősütés után ráhalmozzuk a tölteléket, egyenesre igazgatjuk a tetejét, rátesszük a másik kinyújtott tésztalapot, ezt is megszurkáljuk, a maradék tojással lekenjük, és visszatéve a sütőbe 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
  • Kockákra vágva, melegen tálaljuk.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, kelkáposzta, lepény, sós

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating