Kenyér rizslisztből, dióval
Kenyér rizslisztből, dióval
Hozzávalók
- 200 gramm rizsliszt
- 50 gramm teljes kiőrlésű cirokliszt nagyon jó ízt ad a kenyérnek
- 20 gramm friss élesztő
- 100 ml víz
- 1 teáskanál cukor
- 100 ml víz
- 10 gramm útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 80 ml víz
- 30 gramm durvára vágott, pirított dió jó ízt ad a kenyérnek
- 4 evőkanál étolaj
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral a 100 ml langyos vízben.
- Az útifűmaghéjat beáztatjuk a szintén 100 ml langyos vízbe. Az útifűmaghéjat szórjuk a vízbe, kevergetés közben, így nem csomósodik össze.
- A liszteket a sóval együtt a robotgép táljába mérjük, elindítjuk a gépet, és hozzáadjuk először a megkocsonyásodott útifűmaghéjat, majd a felfuttatott élesztőt, pirított diót.
- Apránként a maradék 80 ml langyos vizet, végül 3 evőkanál olajat, és alaposan kidolgozzuk a tésztát. Letakarjuk, és langyos helyen 45-50 perc alatt megkelesztjük.
- Ha megkelt, kicsit átgyúrjuk, szilikonos sütőpapírral borított sütőlapra helyezzük, megformázzuk, kicsit bevágjuk a tetejét, olajjal lekenjük, majd letakarva pihentetjük addig, amíg a sütő bemelegszik 200 fokra, és 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
- Amikor kivesszük, kopog a teteje, de kicsit megpuhul, mire kihűl. Csak akkor vágjuk fel, ha már teljesen kihűlt. Én most cirokliszttel készítettem, de lehet helyette más liszt is (amaránt, köles, hajdina stb.), lehet beletenni főtt, tört burgonyát, burgonyapelyhet, pirított hagymát, fokhagymaport, ki-ki ízlése szerint ízesítheti, esetleg a folyadék mennyisége változhat egy keveset. Sőt, ha a tésztába egy kevés összetört túrót is teszünk, tovább marad puha.
- Ez egy alaprecept, bátran lehet továbbfejleszteni. Kukoricaliszttel is ugyanígy működik, ha azt valaki jobban szereti.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)