Képviselőfánk
Képviselőfánk
Hozzávalók
- 200 gramm rizsliszt vagy Miklós' Universal mix
- 250 ml víz
- 100 gramm margarin vagy zsír
- 1 mokkáskanál só
- 5 darab tojás
A krémhez:
- 80 gramm vaníliás pudingpor
- 600 ml tej
- 6-7 evőkanál cukor vagy édesítő
- 10 gramm vaníliás cukor
- 2 darab egész tojás
- 2 darab tojásfehérje
A tetejére:
- 300 ml habtejszín
- 10 gramm habfixáló
Instrukciók
- A vizet felforraljuk a zsírral és a sóval, beleöntjük a lisztet, sűrűre főzzük, és 3-4 percig még folyamatosan kevergetve főzzük. Levesszük a tűzről, egy kicsit hűlni hagyjuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat.
- Alaposan eldolgozzuk, (lehet elektromos habverővel), majd teáskanállal, vagy nyomózsákból diónyi halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. A halmok között hagyjunk 2-3 ujjnyi távolságot, mert nőni fognak.
- Előmelegített sütőben, 200 C-on süssük 20 percig, majd 180 C-on még kb. 15-20 percig. 30 percig nem szabad kinyitni a sütőt, mert a tészta összeesik.
- Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből és a másik 2 fehérjéből 4 evőkanál cukorral kemény habot verünk.
- A sárgáját 3 evőkanál cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a pudingport, apránként a tejet, csomómentesre keverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A végén hozzáadjuk a cukros tojáshabot, és együtt főzzük még 3-4 percig.
- Amikor kihűlt a krém, a tészták tetejét levágjuk, az üreget megtöltjük a vaníliakrémmel, a tetejére felvert tejszínhabot teszünk, visszatesszük a tésztatetőket, és porcukorral megszórjuk. Tálalásig hideg, páramentes helyen tároljuk. 20 darab szép, termetes fánk lett ebből az adagból.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)