Képviselőfánk narancskrémmel
Képviselőfánk narancskrémmel
Hozzávalók
A fánkokhoz:
- 200 gramm fehér vagy barna rizsliszt
- 100 gramm sertészsír
- 1 mokkáskanál só
- 5 darab tojás
- 250 ml víz
A krémhez:
- 80 gramm vaníliás pudingpor 2 csomag
- 600 ml tej
- 1/2 mokkáskanál só
- 2 darab egész tojás
- 2 darab tojásfehérje
- 3 darab kezeletlen narancs
- 6 evőkanál cukor (édesítő)
- 20 gramm étkezési zselatin
- 10 gramm vaníliás cukor
- 400 ml Hulala habtejszín
A tálaláshoz:
- 3 darab mandarin
- 2 evőkanál porcukor
Instrukciók
- A tésztához a vizet a sóval és a zsírral felforraljuk, majd a rizslisztet beleszórjuk. Szorgalmasan kevergetjük kb. 2 percig, majd lehúzzuk a tűzről. Nem lesz olyan állagú, mint a búzalisztes, hanem kicsit darabos marad. Robotgéppel egyenként belekeverjük a tojásokat.
- Sütőpapírral bélelt tepsire 20db pingponglabda nagyságú halmot teszünk, (lehet habzsákból is kinyomni, de nekem ezek a rusztikusak jobban tetszenek), elég nagy távolságra egymástól, mert hatalmasra fognak megnőni.
- 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 20 percig, majd visszavesszük a hőfokot 180 fokra, és így sütjük további 20 percig. 30 percig nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert össze fognak esni.
- A krémhez a pudingport összekeverjük egy kevés tejjel, az édesítő felével, és a tojások sárgájával. A 4 tojásfehérjét a maradék édesítővel kemény habbá verjük. A narancsokat alaposan megmossuk, nagyon vékonyan meghámozzuk, és a levágott héjat a maradék tejben a sóval együtt 4-5 percig főzzük, majd kiszedjük a tejből.
- A tojássárgájás-pudingos keveréket a forró tejhez öntjük, pár perc alatt sűrűre főzzük, a végén a habbá vert fehérjét is hozzákeverjük, és még 2 percig együtt főzzük.
- A meghámozott narancsok levét kifacsarjuk, összekeverjük a zselatinporral, majd kis lángon melegítve, felolvasztjuk benne a zselatint. Amikor langyosra hűlt, összekeverjük a pudingos krémmel. Amikor a krém teljesen kihűlt, felverjük a tejszínt, és a felénél egy kicsit többet a krémhez keverünk.
- A fánkok tetejét levágjuk, 1-1evőkanálnyi krémet teszünk az üregbe, rá egy teáskanálnyi tejszínt, majd egy gerezd mandarint. Visszatesszük a tetejét, és megszórjuk a porrá őrölt édesítővel.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)