Sign In

Receptek

Kókuszos-ananászos krémes

 

Kókuszos-ananászos krémes

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 12 nagyobb

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 6 darab tojás
  • 120 gramm kristálycukor
  • 3 evőkanál hideg víz
  • 12 gramm sütőpor
  • 1/2 mokkáskanál
  • 150 gramm rizsliszt
  • 1 evőkanál cukormentes kakaópor

A gyümölcsös réteghez:

  • 12 darab ananászkarika
  • 40 szem magozott meggybefőtt

A kókuszos krémhez:

  • 300 ml tej
  • 4 evőkanál rizsliszt
  • 20 gramm vaníliás cukor (kb. 2 csomag)
  • 200 gramm vaj
  • 150 gramm porcukor
  • 60 gramm kókuszreszelék

A mázhoz:

  • 1,5 csomag Dr. Oetker étcsoki tortabevonó

vagy

  • 2 evőkanál víz
  • 60 gramm vaj
  • 200 gramm étcsoki

Instrukciók
 

  • Egy nagyobb tepsit (25x35 cm) kibélelünk sütőpapírral, vajjal vékonyan megkenjük, a lecsöpögtetett ananászkarikákat rárakjuk. A közepükre, és az üresen maradó részekre elosztjuk a meggyszemeket.
  • A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukat a cukorral és a vízzel jó habosra keverjük a robotgéppel 3-4 perc alatt. Hozzáadjuk a sütőporral, sóval elkevert lisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét. Kettéosztjuk, kb. 35-35 dkg, majd az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A gyümölcsös rétegre először a barna, majd a sárga masszát kenjük rá. 180 C fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.
  • A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd tálcára átfordítjuk úgy, hogy a gyümölcsös rész legyen felül, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  • A krémhez a lisztet simára keverjük a tejjel és a vaníliás cukorral, majd lassú tűzön, kevergetve, sűrűre főzzük. Türelem, mert a rizsliszt lassabban sűrűsödik be, mint a búzaliszt, nehogy folyós maradjon. A puha vajat habosra keverjük porcukorral, majd kanalanként hozzákeverjük a kihűlt lisztes krémet, végül a kókuszreszeléket. A krémet a tészta tetejére kenjük, majd 1-2 órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
  • A csokimázhoz a vizet és a vajat kis lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről és úgy keverjük bele az apró darabokra vágott csokit, különben túlmelegszik, és összeáll, megkeményedik. Ha a tortabevonót használjuk, a zacskót 75 C fokos vízbe tesszük kb. 10 percre, majd a felolvasztott csokit a krém tetejére csorgatjuk, ha szükséges, késsel egyenesre igazítjuk.
  • Én ez utóbbit használtam most, jó ronda lett, matt és egyenetlen, ezért megszórtam a tetejét egy kevés díszítő cukorral. A szeleteket jelöljük be a még puha csokiba (én egy vonalzóval jelöltem be), mert különben törni fog a szeletelésnél.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó ananász, édes sütemény, gluténmentes, kókusz, krémes

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating