Kolbászos bableves
Kolbászos bableves
Hozzávalók
- 250 gramm tarkabab
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 2000 ml víz
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál étolaj
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 250 gramm füstölt kolbász
- 4 evőkanál tejföl
A csipetkéhez:
- 1 darab tojás
- 80 gramm Naturbit Alfa-mix
Instrukciók
- A babot előző este beáztatjuk, majd másnap fél liter vízzel, az egészben hagyott hagymával, sóval feltesszük főzni. Addig főzzük, amíg a bab majdnem teljesen megpuhul, közben néha a vizet pótoljuk.
- Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségeket, hozzáöntünk még kb. 1500 ml vizet, és együtt főzzük tovább.
- Kevés olajon rántást készítünk úgy, hogy az összezúzott fokhagymát, és a petrezselymet megfuttatjuk, majd hozzátesszük a lisztet és a paprikát. A felengedett rántást hozzáöntjük a leveshez. A levesbe tesszük a felkarikázott kolbászt is, és tovább főzzük.
- Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást elkeverjük annyi liszttel, hogy keményebb tészta állagot kapjunk. A tésztát gombócba gyúrjuk, és forrásban lévő sós vízbe csipkedjük. Lehet közvetlenül a levesbe is, de én külön szoktam.
- Ehhez a mennyiséghez a tészta felét szoktam a leveshez használni, a többit megszárítva félreteszem. A tészta kb. 5 perc alatt fő meg, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, így nem ragad össze. A kész levest tejföllel tálaljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)