Kolbászos, káposztás tarja
Kolbászos, káposztás tarja
Hozzávalók
- 6 szelet kicsontozott tarja
- 3 evőkanál napraforgóolaj
- 80 gramm füstölt szalonna
- 1 darab vöröshagyma nagy fej
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1000 gramm savanyú káposzta
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 2 teáskanál só
- 200 gramm parasztkolbász
- 100 ml fehérbor
- 1 evőkanál rizsliszt
- 2 evőkanál petrezselyem aprított
- 1 dl tejföl
- 1 mokkáskanál csípős Piros Arany (elmaradhat)
Instrukciók
- A tarjaszeleteket kiverjük, az inas részeket bevágjuk, majd a forró olajon mindkét oldalukat elősütjük, lecsöpögtetve félretesszük.
- A szalonnát apró kockára, a hagymát finomra vágjuk, és a visszamaradó zsírban addig pirítjuk, amíg a szalonna zsírja kiolvad, a hagyma megdinsztelődik. A fűszerpaprikával megszórjuk, majd rögtön felöntjük egy kevés vízzel, hogy a paprika ne égjen meg.
- A káposztát kinyomkodjuk, ha szükséges, kiöblítjük, rövidebbre vágjuk, majd a hagymás szalonnára szórjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy éppen ellepje.
- Sózzuk, borsozzuk, ráfektetjük az elősütött húst, és még öntünk rá annyi vizet, hogy a húst is ellepje. Felforraljuk, majd lefedve, kis lángon, kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
- A lebőrözött, karikára vágott kolbászt rászórjuk, a borral felöntjük, és kb. 10 percig főzzük. A lisztet egy kevés vízzel simára keverjük, a hússzeleteket kivesszük, a lisztes habarást rácsorgatjuk a káposztára, és 3-4 perc alatt besűrítjük a levét, majd a visszatesszük a hússzeleteket.
- Tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemmel, tejföllel, egy kevés Piros Arannyal, és friss kenyérrel kínáljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)