Sign In

Kolbászos-sajtos kifli

 

Kolbászos-sajtos kifli

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 24 db

Hozzávalók
  

  • 350 ml tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 20 gramm élesztő
  • 250 gramm rizsliszt
  • 150 gramm Nutri Free mix per Pane
  • 100 gramm Miklós' Universal mix
  • 6 gramm útifűmaghéj
  • 1 púpozott teáskanál
  • 200 gramm öregtészta
  • 170 gramm Rama margarin

A töltelékhez:

  • 500 gramm lángolt kolbász
  • 1 teáskanál margarin a tepsi kikenéséhez
  • 1 darab tojás a kiflik lekenéséhez
  • 50 gramm reszelt füstölt sajt a kiflik tetejére

Instrukciók
 

  • Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 100 ml langyos tejben. A robotgép táljába mérjük a liszteket, a sót, és 200 gramm öregtésztát. Amikor az élesztő felfutott, elindítjuk a gépet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, fokozatosan a maradék tejet (ne egyszerre az egészet, nehogy túl lágy legyen a tészta), majd apránként a felolvasztott, de nem meleg margarint. Alaposan dolgozzuk ki, addig keverjük, amíg a tészta elválik a tál falától.
  • Kapcsoljuk ki a gépet, lisztezzük meg kicsit a tészta tetejét, takarjuk le, és huzatmentes, langyos helyen kelesszük a duplájára kb. 50 perc alatt. (A hozzáadott öregtészta mennyiségét elvesszük a megkelt tésztából, és visszatesszük a hűtőbe pihenni.)
  • A kelesztés után gyúrjuk át lazán, majd osszuk a tésztát 3 kerek cipóra.
  • Nyújtsuk ki az első cipót kb. 50mm vastagra, osszuk 8 cikkre, mindegyik cikk szélesebb végére tegyünk egy darabka kolbászt, majd tekerjük fel.
  • Tegyük a kifliket margarinnal kikent sütőlemezre, kenjük le a tetejüket villával felvert tojással, és szórjuk meg a reszelt sajttal.
  • Amíg a sütő bemelegszik 190 fokra, pihennek a kiflik, majd 20 perc alatt szép pirosra sütjük őket. Ezalatt az idő alatt lesz időnk a másik adagot elkészíteni. Frissen, melegen nagyon finom, másnapra egy kicsit megkeményedik, de pár másodperc alatt a mikróban újra megpuhul.
  • Hozzávalók: Az öregtésztához: 250 gramm gluténmentes liszt (lehet vegyesen, amilyen liszteket általában használtok), 4 gramm útifűmaghéj, 3 gramm szárított élesztő (kb. ½ zacskó), 1 mokkáskanál só, kb. 200-300 ml langyos víz.
  • Elkészítés: Az öregtésztához a hozzávalókat jól összekeverjük, egy puha, könnyen gyúrható, kicsit ragacsos tésztát kell kapnunk.
  • A tésztát egy zárható tetejű műanyagdobozba (akkora legyen, hogy a tészta kb. az 1/3 részéig érjen a doboznak, hogy legyen helye megkelni) tesszük, és lezárás nélkül kint hagyjuk a konyhapulton. Hagyjuk, hogy jól megkeljen, kb. 10-12 óra, vagy akár egy egész éjszaka alatt.
  • Amikor már túlkelt és visszaesett, lezárjuk a dobozt, hogy ne száradjon ki, majd betesszük a hűtőbe. Másnap már lehet használni, de minél öregebb, annál jobban fog működni.
  • Felhasználáskor, vagy csak egy részt veszünk ki belőle (kb. 150-200 grammot), vagy, hogy néha meg is etessük, főleg, amikor már kevés van belőle, kivesszük az egészet, lemérjük, hozzágyúrjuk a friss kenyértésztához, majd visszamérjük az öregtészta mennyiségét, és betesszük a dobozba, majd a hűtőbe. Vagy, ha elfogyott, újat készítünk.
  • Ha olyan kelt tésztát készítünk, amihez tojás, tej vagy más hamar romlandó hozzávaló kell, akkor mindig vegyünk ki az öregtésztából, és ezt a tejes, tojásos tésztát soha ne gyúrjuk hozzá az öregtésztához.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó gluténmentes, kifli, kolbász, pékáru, sajt, sajtos

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating