Kovászolt káposzta és zöld paradicsom
Kovászolt káposzta és zöld paradicsom
Hozzávalók
- 1 fej nagy káposzta
- 10-12 darab zöld paradicsom
- 1 csokor kapor fagyasztóból vagy 2 evőkanál szárított
- 20 gerezd fokhagyma
- 2000-25000 ml víz forralt, visszahűtött, amennyi az üvegbe belefér
- 1 evőkanál só literenként
- 1-2 darab krumpli szeletelve
Instrukciók
- A káposztát megmossuk, négybe vágjuk, torzsáját kivágjuk, vékonyan felszeleteljük. A krumplikat megpucoljuk, vastagabb szeletekre vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, a paradicsomokat megmossuk.
- Az 5 literes üveg aljára rakjuk a krumpli és a kapor felét, arra jön a káposzta, a káposztára rakjuk a paradicsomokat, majd a tetejére tesszük a megmaradt kaprot, fokhagymát, krumplit.
- Meleg, sós vízzel felöntjük, kistányérral letakarjuk, és olyan helyen próbáljuk meg elhelyezni, ahol a legkisebb a hőingadozás, nem kap közvetlenül hideg levegőt (pl. radiátor közelében).
- Kb. egy hét után fogyasztható, de nagyban függ a hőmérséklettől, lassabban erjed meg, mint a nyári. Ha már jónak ítéljük, kiszedjük a krumplikat, a káposztát és a paradicsomokat, és a saját levében, a hűtőben tároljuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)