Kovászos uborka – krumplival érlelve
Kovászos uborka - krumplival érlelve
Hozzávalók
5 literes üveghez:
- 2500 gramm fürtös uborka
- 1 csokor kapor
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál só
- 1500 ml meleg víz nem forró!
- 2-3 darab régi krumpli
Instrukciók
- Az uborkát alaposan megmossuk, négybe vágjuk úgy, hogy az egyik végétől kezdve félig bevágjuk hosszában, majd a másik végénél szintén bevágjuk ugyanígy. Így 4 részre lesz vágva az uborkánk, de egyik végén sem esik szét.
- A krumplikat megpucoljuk, vastagabb szeletekre vágjuk. Az 5 literes üveg aljára rakjuk a krumpli és a kapor felét, rá szép sorba állítva az uborkákat, majd a tetejére a megmaradt kaprot, fokhagymát, krumplit.
- A vizet felforraljuk, beletesszük a sót, langyosra hűtjük, ráöntjük, az uborkákra, kistányérral letakarjuk, és kitesszük a napra.
- Pár nap múlva fogyasztható. Ekkor kiszedjük a krumplikat, és a saját levében, a hűtőben tároljuk. A krumplival kovászolt uborka leve kevésbé zavaros, akár ivóléként is fogyasztható lehűtve.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)