Krumplis patkó
Krumplis patkó
Hozzávalók
- 1000 gramm burgonya
- 1 teáskanál só
- 6 gramm sütőpor
- kb. 100 gramm rizsliszt vagy Miklós' Universal mix
- 2 evőkanál napraforgóolaj a nyújtáshoz
- 500 ml napraforgóolaj a sütéshez
- 30 gramm vaníliás porcukor a tetejére
Instrukciók
- A burgonyát héjastól, enyhén sós vízben megfőzzük, leöntjük róla a vizet, meghámozzuk, és még melegen áttörjük.
- Amikor kihűlt, összekeverjük a sóval, a sütőporral, és a liszttel. Könnyen gyúrható, puha, de nem ragacsos tésztának kell lennie.
- Az alaposan összedolgozott tésztát olajozott szilikonos gyúrólapra (vagy olajozott sütőpapírra) borítjuk.
- Kisebb adagokban ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle, 10-12 cm-es darabokra vágjuk, patkó alakúra meghajlítjuk. Serpenyőben, bő, forró olajban 2-3 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
- Sütés után alaposan lecsepegtetjük az olajat, és még forrón meghintjük mindkét oldalukat a vaníliás porcukorral.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)