Krumplis pogácsa
Krumplis pogácsa
Hozzávalók
- 140 gramm főtt burgonya
- 20 gramm friss élesztő
- 130 ml tej
- 1 teáskanál cukor
- 100 gramm sertészsír
- 1 darab tojás
- 400 gramm Nutri Free mix per Pane
- 1,5 teáskanál só
A tetejére:
- 1 darab tojás
- 1 mokkáskanál szezámmag
- 1 mokkáskanál köménymag
Instrukciók
- Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk a langyos tej felében. A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a tojást, a sertészsírt, a sót, alaposan összekeverjük, majd a liszthez adjuk a felfuttatott élesztővel együtt.
- Robotgéppel vagy kézzel alaposan összegyúrjuk, közben a maradék langyos tejet is hozzáadjuk, néhány percig dagasztjuk. Először kicsit ragacsos a tészta, ha kézzel dagasztjuk, de miután felszívja a nedvességet, már könnyen lehet gyúrni, dagasztani.
- Megszórjuk egy kevés liszttel a tészta tetejét, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és langyos, huzatmentes helyen a duplájára kelesztjük.
- Amikor megkelt, gyúrólapra borítjuk, kétujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét éles kézzel berácsozzuk, közepes méretű formával kiszaggatjuk, sütőpapíros vagy zsírral lekent sütőlapra rakosgatjuk őket.
- Ismét letakarjuk a konyharuhával, még 15-20 percig kelesztjük, majd lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a tetejüket a kömény- és szezámmaggal.
- 200 C fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)