Küküllői kolbászleves
Küküllői kolbászleves
Hozzávalók
- 1 darab közepes fej vöröshagyma
- 4 evőkanál napraforgóolaj
- 300 gramm füstölt kolbász
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 250 gramm zöldborsó fagyasztott
- 250 gramm zöldbab fagyasztott
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 mokkáskanál őrölt köménymag
- 2 darab babérlevél
- 1 evőkanál só
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál rizsliszt vagy darált zabpehely
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál mustár
- 1 evőkanál aprított, friss tárkonylevél vagy 1 teáskanál szárított
- 1 mokkáskanál cseresznyepaprika-krém
Instrukciók
- A hagymát megdinszteljük az olajon, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a karikára vágott kolbászt, miután a bőrét lehúztuk, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Meghintjük a fűszerpaprikával, majd felöntjük 1500 ml vízzel, és felforraljuk.
- A borsót és a babot hozzáadjuk, a köménnyel és a babérlevéllel fűszerezzük, megsózzuk. Amikor felforrt, kis lángra állítjuk, és lefedve kb. 10 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
- Közben a lisztet (én most darált zabpelyhet használtam, nagyon finom lett), simára keverjük a tejföllel, a mustárral és a citromlével, egy kevés levessel hígítjuk, majd az egészet a levesbe öntjük, és 2-3 percig forralva besűrítjük.
- A végén meghintjük a felaprított tárkonnyal. Tálaláskor külön kínáljuk hozzá a cseresznyepaprika-krémet.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)