Kürtős kalács egyszerűbben
Kürtős kalács egyszerűbben
Hozzávalók
- 300 gramm Miklós' Universal mix lisztkeverék
- kb. 130 ml tej
- 20 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál kristálycukor
- 40 gramm olvasztott vaj
A lekenéshez:
- 20 gramm olvasztott vaj
A szóráshoz:
- kb. 30 gramm darált dió
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj
- 2 evőkanál kristálycukor
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos tejben, 1 teáskanál cukorral. A lisztet a robotgép táljába mérjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a villával felvert 2 tojást, közben beindítjuk a gépet és apránként hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, valamint az olvasztott, de nem forró vajat.
- Néhány perc alatt sima tésztává keverjük, majd kicsit meglisztezzük a tetejét, letakarjuk és langyos helyen a duplájára kelesztjük kb. 45 perc alatt.
- Miután megkelt a tészta, lisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk és 2-3cm-es csíkokra vágjuk.
- A csíkokat olvasztott vajjal megkenjük, egyik felét cukros dióval, másik felét cukros fahéjjal szórjuk meg. A kanál hátával egy kicsit nyomkodjuk a tésztára a diót és a fahéjas cukrot.
- A csíkokat vajjal bekent, lisztezett püspökkenyér-sütőforma hátuljára rakosgatjuk.
- 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)