Lecsóval töltött lángos
Lecsóval töltött lángos
Hozzávalók
A lángoshoz:
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 10 gramm friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 160 ml víz
- 1 evőkanál étolaj
A lecsóhoz:
- 30 gramm húsos, füstölt szalonna
- 1 darab kisebb fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 3 darab nagyobb zöldpaprika
- 2 darab paradicsom
- ízlés szerint só
- 1 darab virsli
- 2 darab kisebb tojás
A öntethez a tetejére:
- 200 ml tejföl
- 1 mokkáskanál só
- ízlés szerint snidling
- ízlés szerint chili pehely
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
Instrukciók
- Az élesztőt 100 ml langyos tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet, az útifűmaghéjat és a sót a robotgép táljába mérjük, hozzáöntjük az élesztős vizet, és jól kidolgozzuk. A vége felé hozzáadjuk az olajat is. Letakarjuk, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a lecsót. Az apró kockára vágott szalonna zsírját félig kiolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, és a finomra aprított hagymát megdinszteljük rajta, majd megszórjuk a fűszerpaprikával.
- Hozzáadjuk a kisebb darabokra aprított paprikát és paradicsomot, megsózzuk, és lehetőleg erősebb lángon, hogy ne eresszen túl sok levet, puhára pároljuk. A végén hozzáadjuk a karikára szelt virslit, és a felvert tojással addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik, majd kihűtjük.
- A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, 8 gombócra osztjuk, és letakarva még 20 percig hagyjuk pihenni. Az idő letelte után, lisztezett nyújtólapon, kb. 15 cm-es átmérőjű körökké nyújtjuk, (óvatosan, hogy ne legyen nagyon vékony a tészta sehol, mert könnyen kiszakad a töltelék miatt), egyik felére teszünk kb. 1,5 evőkanálnyi lecsót, a másik felét ráhajtjuk, a széleket kicsit lenyomkodjuk.
- Forró olajba tesszük egy műagyag lapát segítségével, és oldalanként 1-1 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Az öntethez a hozzávalókat összekeverjük, és ezzel kenjük meg a lángosok tetejét.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)