Leopárd kalács
Leopárd kalács
Hozzávalók
- 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 200 gramm Maria's sweet baking mix liszt
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 250 ml tej
- 20 gramm friss élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál porcukor
- 1 darab bio narancs reszelt héja vagy citrom
- 1 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 50 gramm olvasztott vaj
- 3 gramm só
Lekenéshez:
- 1 darab tojásfehérje
A sötétebb tésztához:
- 2 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál tej
A világosabb tésztához:
- 1 evőkanál kakaó
- 1 evőkanál tej
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos tejben 2 teáskanál cukorral. A robotgép táljába szitáljuk a liszteket, hozzákeverjük a sót, vaníliás cukrot, porcukrot, a narancs lereszelt héját, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, és alaposan kidagasztjuk a géppel. A vége felé apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
- Amikor kész, három részre osztjuk a tésztát, egy nagyobbra és 2 kisebbre. A nagyobbat félretesszük, letakarva meleg helyre kelni. Ez lesz a sárga tészta.
- Az egyik kisebb tésztához hozzágyúrunk 1 evőkanál kakaót + 1 evőkanál tejet, a másikhoz 2 evőkanál kakaót + 1 evőkanál tejet. Ezeket is félretesszük langyos helyre, fóliával letakarva, és a duplájára kelesztjük.
- Miután megkelt a tészta, mindegyik színből 7-7-7 gombócot formázunk. Egy világosbarna gombócot olyan hosszú hengerré sodrunk, mint a sütőformánk. Kinyújtunk egy sötétbarna gombócot olyan hosszúra, mint a sütőformánk, és kb. 5 cm szélesre, bekenjük tojásfehérjével, majd rátesszük a világosbarna rudat, és becsomagoljuk a sötétebb tésztával.
- Kinyújtunk egy sárga tésztát ugyanilyen hosszúságúra, és kb. 8 cm szélesre, lekenjük tojásfehérjével, beletesszük a barna rudat, és belecsomagoljuk, beletekerjük a sárga tésztába. Ugyanígy készítjük el a többi 6 rudat is.
- Egy sütőformát kivajazunk, kilisztezünk. A forma hosszúságának kétszeresére sodorjuk mind a 7 rudat, félbevágjuk őket, és egymásra rakosgatjuk a rudakat a formában. Fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük, majd a tetejét tojássárgájával lekenjük, és 180 C-on kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)