Sign In

Leopárd kalács

 

Leopárd kalács

Elkészítési idő 2 óra 30 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

  • 300 gramm Miklós' Universal mix liszt
  • 200 gramm Maria's sweet baking mix liszt
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 250 ml tej
  • 20 gramm friss élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 1 darab bio narancs reszelt héja vagy citrom
  • 1 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 50 gramm olvasztott vaj
  • 3 gramm

Lekenéshez:

  • 1 darab tojásfehérje

A sötétebb tésztához:

  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál tej

A világosabb tésztához:

  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 evőkanál tej

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos tejben 2 teáskanál cukorral. A robotgép táljába szitáljuk a liszteket, hozzákeverjük a sót, vaníliás cukrot, porcukrot, a narancs lereszelt héját, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet, és alaposan kidagasztjuk a géppel. A vége felé apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
  • Amikor kész, három részre osztjuk a tésztát, egy nagyobbra és 2 kisebbre. A nagyobbat félretesszük, letakarva meleg helyre kelni. Ez lesz a sárga tészta.
  • Az egyik kisebb tésztához hozzágyúrunk 1 evőkanál kakaót + 1 evőkanál tejet, a másikhoz 2 evőkanál kakaót + 1 evőkanál tejet. Ezeket is félretesszük langyos helyre, fóliával letakarva, és a duplájára kelesztjük.
  • Miután megkelt a tészta, mindegyik színből 7-7-7 gombócot formázunk. Egy világosbarna gombócot olyan hosszú hengerré sodrunk, mint a sütőformánk. Kinyújtunk egy sötétbarna gombócot olyan hosszúra, mint a sütőformánk, és kb. 5 cm szélesre, bekenjük tojásfehérjével, majd rátesszük a világosbarna rudat, és becsomagoljuk a sötétebb tésztával.
  • Kinyújtunk egy sárga tésztát ugyanilyen hosszúságúra, és kb. 8 cm szélesre, lekenjük tojásfehérjével, beletesszük a barna rudat, és belecsomagoljuk, beletekerjük a sárga tésztába. Ugyanígy készítjük el a többi 6 rudat is.
  • Egy sütőformát kivajazunk, kilisztezünk. A forma hosszúságának kétszeresére sodorjuk mind a 7 rudat, félbevágjuk őket, és egymásra rakosgatjuk a rudakat a formában. Fél órát meleg helyen, letakarva kelesztjük, majd a tetejét tojássárgájával lekenjük, és 180 C-on kb. 40-45 perc alatt megsütjük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, kalács

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating