Leopárd keksz
Leopárd keksz
Hozzávalók
- 250 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 125 gramm vaj
- 125 gramm porcukor
- 1 darab tojás
- 20 gramm darált mandula
- 1 mokkáskanál kakaópor
- 1 evőkanál kakaópor
Instrukciók
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, a porcukrot, a sót és a vajat, majd a vajat elmorzsoljuk a liszttel.
- Hozzáadjuk a tojást.
- Sima tésztává gyúrjuk.
- A tésztát 3 részre osztjuk, 1 nagyobbra, és két kisebbre: fél-negyed-negyed rész.
- A legnagyobbik gombóchoz gyúrjuk a 20 gramm darált mandulát, az egyik kisebbik gombóchoz az 1 kiskanálnyi kakaót, a másikhoz 1 nagykanálnyi kakaót. Lehetőség szerint szilikonos nyújtólapon dolgozzunk, ha ez nincs, akkor szilikonos sütőpapíron, mert lisztezésre nem lesz lehetőség, különben a rétegek szétválnak egymástól.
- Miután hozzágyúrtuk a tésztához a kakaót és mandulát, 3 különböző színű gombócunk lesz. Egy világosbarna, egy sötétbarna és egy sárga.
- A világosbarna gombócot osszuk hat egyenlő részre (a többi tésztát tegyük a hűtőbe), és sodorjunk belőlük 6, kb. 25-27cm hosszú hurkát (a végén úgyis 30 cm lesz belőle :)), tegyük őket egy tálcára, és tegyük be a hűtőbe.
- Ezután a sötétbarna gombócból sodorjunk 6 ugyanilyen hosszúságú hurkát, majd lapítsuk el őket, kb. 3-4cm szélesre (én az ujjaimmal lapítottam ki, mert a sodrófára ráragadt, és lisztezni nem szabad), majd tegyük a világosbarna hurkát a sötétbarna szalagra, és csomagoljuk be. Nem baj, ha nem fedi be mindenhol tökéletesen, annál változatosabb lesz a minta.
- Ha ezzel megvagyunk, fogjuk a sárga gombócot, azt is 6 részre osztjuk.
- Hurkát sodrunk, és a már becsomagolt hurkákat ismét becsomagoljuk a sárga tésztába. Itt már fedjen a sárga tészta mindenhol.
- Tegyük a tésztahurkákat egy folpackal borított tálcára, alul 3 hurka, rajta 2 hurka, majd a tetején 1 hurka (lehet 3-3 hurkát is egymásra tenni, akkor szögletes formája lesz a keksznek), csomagoljuk be, kicsit sodorjuk meg, hogy jól összetapadjanak a rétegek, majd tegyük a mélyhűtőbe 1 óra hosszára.
- Az 1 óra letelte után vegyük ki a hűtőből a tésztát, csomagoljuk ki a fóliából, és egy éles késsel vágjuk 8 mm-es szeletekre. Tegyük sütőpapírral borított tepsire, és 180 C-ra előmelegített sütőben süssük meg 12-15 perc alatt.
- Nagyon finom, ropogós, dobozban sokáig eltartható kekszek lesznek (ha a másnapot megérik).
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)