Magos, sós keksz
Magos, sós keksz
Hozzávalók
- 120 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 120 gramm rizsliszt
- 120 gramm vaj vagy Rama sütőmargarin
- 1 darab tojássárgája
- 1 teáskanál só
- 6 gramm sütőpor
- 1 teáskanál citromlé
- 5-6 evőkanál víz hideg
A tetejére:
- 1 darab tojásfehérje
- 1 evőkanál napraforgómag
- 1 teáskanál lenmag
- 1 teáskanál szezámmag
Instrukciók
- A vajat (vagy margarint) elmorzsoljuk a lisztekkel, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és gyorsan összegyúrjuk. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy egy jól gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Gyúrjuk gombóccá, csomagoljuk folpackba, és tegyük be a hűtőbe, minimum 30 percre.
- A pihentetés után kicsit gyúrjuk át, osszuk két részre, majd rizsliszttel megszórt gyúrólapon nyújtsuk ki kb. 50 mm vastagra. Tetszőleges formával szaggassuk ki, tegyük sütőlemezre, kenjük meg villával felvert tojásfehérjével, szórjuk meg a magokkal, kicsit nyomkodjuk rá, majd 180 C fokra előmelegített sütőben süssük meg 10-12 perc alatt.
- Csak addig kell sütni, amíg éppen megkapja a szélét, különben nagyon kiszárad. A tepsin hagyjuk kihűlni.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)