Májas leves
Májas leves
Hozzávalók
- 400 gramm sertéslapocka
- 1 evőkanál só
- 1 darab nagy fej vöröshagyma
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 500 gramm burgonya
- 1 teáskanál szemes fekete bors
- 1 mokkáskanál szegfűbors
- 2 darab babérlevél
- 1 darab zöldpaprika
- 2 evőkanál zsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 300 gramm sertésmáj
- 200 ml tejföl
- 1 evőkanál citromlé
Instrukciók
- A húst kisebb kockákra vágjuk, fazékba szórjuk, majd felöntjük 2000 ml vízzel. Megsózzuk, megfűszerezzük, a megtisztított hagymát, fokhagymát, paprikát aprítás nélkül hozzáadjuk, és lefedve, kis lángon főzzük, a keletkező habot időnként leszedjük. Amikor a hús félig puhára főtt, a megtisztított, felaprított burgonyát és zöldséget is a levesbe tesszük, és tovább főzzük.
- Közben elkészítjük a rántást, és egy kevés hideg vízzel hígítva a meleg levesbe öntjük, beleszórjuk a megmosott, vékony csíkokra vágott májat is, és addig főzzük, amíg a leves egy kicsit besűrűsödik. Ne főzzük túl, nehogy a máj megkeményedjen.
- Mikor készen van, kiszedjük a hagymát, fokhagymát, paprikát, és tálaláskor egy kevés tejföllel, citromlével, ki-ki a kedve szerint ízesítheti.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)