Sign In

Receptek

Mákos-diós kalács

 

Mákos-diós kalács

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 1 rúd

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 250 ml tej
  • 50 gramm zsír
  • 20 gramm élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 200 gramm Nutri Free mix per Pane
  • 200 gramm Miklós' Universal mix
  • 1 teáskanál útifűmaghéj
  • 100 gramm darált mák
  • 100 gramm darált dió
  • 100 gramm cukor
  • 100 ml tej
  • 1 darab bio citrom reszelt héja és leve
  • 1/2 pohár meggy
  • 1/2 pohár mazsola

A lekenéshez:

  • 1 darab tojássárgája
  • 2 evőkanál tej

Instrukciók
 

  • A tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg, beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
  • A liszthez hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a tejes-élesztős keveréket, és összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
  • A mákot és a diót külön-külön összekeverjük a 50-50 gramm cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Amikor kihűlt, belefacsarjuk a fél-fél citrom levét, és hozzákeverjük a fél-fél citrom reszelt héját.
  • Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra, és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog).
  • Megkenjük a töltelékkel, felét a mákossal, másik felét a dióssal, a mákosat megszórjuk meggyel, a diósat mazsolával, majd feltekerjük.
  • A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 20 percig még letakarva kelesztjük, majd a tetejét lekenjük a tojássárgája és a tej keverékével.
  • A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk, és szép arany-barnára sütjük a kalácsot.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó dió, édes sütemény, gluténmentes, kalács, mák

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating