Mákos-diós kalács
Mákos-diós kalács
Hozzávalók
A tésztához:
- 250 ml tej
- 50 gramm zsír
- 20 gramm élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 200 gramm Nutri Free mix per Pane
- 200 gramm Miklós' Universal mix
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 100 gramm darált mák
- 100 gramm darált dió
- 100 gramm cukor
- 100 ml tej
- 1 darab bio citrom reszelt héja és leve
- 1/2 pohár meggy
- 1/2 pohár mazsola
A lekenéshez:
- 1 darab tojássárgája
- 2 evőkanál tej
Instrukciók
- A tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg, beletesszük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
- A liszthez hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a tejes-élesztős keveréket, és összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
- A mákot és a diót külön-külön összekeverjük a 50-50 gramm cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Amikor kihűlt, belefacsarjuk a fél-fél citrom levét, és hozzákeverjük a fél-fél citrom reszelt héját.
- Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kinyújtjuk téglalap alakúra, és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog).
- Megkenjük a töltelékkel, felét a mákossal, másik felét a dióssal, a mákosat megszórjuk meggyel, a diósat mazsolával, majd feltekerjük.
- A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 20 percig még letakarva kelesztjük, majd a tetejét lekenjük a tojássárgája és a tej keverékével.
- A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk, és szép arany-barnára sütjük a kalácsot.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)