Mákos guba torta
Mákos guba torta
Hozzávalók
Az alaphoz:
- 8 darab gluténmentes kifli vagy bagett
- 800 ml tej
- 3 darab tojássárgája
- 100 gramm vaj
- 10 gramm cukor vaníliás
- 100 gramm cukor (édesítő)
- 150 gramm mák
- 1 darab citrom reszelt héja
- 150 gramm aszalt meggy
A krémhez:
- 3 darab tojássárgája
- 120 gramm cukor (édesítő)
- 80 gramm vaníliás pudingpor 2 csomag
- 1000 ml tej
- 250 gramm vaj
A tetejére:
- 500 ml Hulala habtejszín
Instrukciók
- Az aszalt meggyet beáztatjuk, de lehet használni magozott meggybefőttet is, esetleg fagyasztott meggyet, de el is maradhat. A bagetteket felkarikázzuk, majd, ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A mákot megdaráljuk, én a kávédarálóban szoktam, a cukorral együtt, úgy nem ragad bele.
- A tojássárgájákat kikeverjük egy kevés tejjel, majd hozzáöntjük a többi tejet is, felforraljuk, és kevergetve, kis lángon, kicsit besűrítjük, majd felolvasztjuk benne a vajat is. Hozzákeverjük a cukros mákot, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, az aszalt meggyet, és pár percig együtt főzzük.
- Levesszük a tűzről, és a mákos masszát a bagettekre öntjük. Pár percig hagyjuk, hogy a bagettek egy kicsit felszívják a levet, majd a sütőpapírral kibélelt formákba kanalazzuk. 170 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
- A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a pudingport, majd felöntjük a tejjel, és kevergetés közben sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és habosra keverjük
- A krémet a megsült guba tetejére kenjük, és a tortát néhány órára betesszük a hűtőbe. Amikor már kellőképpen megdermedt a krém, eltávolítjuk a tortakarimát, és a tetejét kidíszítjük a kemény habbá vert tejszínnel. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)