Sign In

Receptek

Mákos túrógombóc vaníliaöntettel

 

Mákos túrógombóc vaníliaöntettel

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A mákgolyóhoz:

  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál méz
  • 50 gramm darált mák
  • 1 teáskanál rum
  • 2 darab gluténmentes babapiskóta
  • 40 ml tej
  • 20 gramm étcsokoládé
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1/2 mokkáskanál

A túrógombóchoz:

  • 2 darab tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 250 gramm félzsíros tehéntúró
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 3 evőkanál Cassava / Gari dara

A forgatáshoz:

  • 20 gramm cukrozott darált mák

Az öntethez:

  • 1 púpozott evőkanál vanília ízű főzős pudingpor vagy étkezési keményítő
  • 1/2 mokkáskanál
  • 200 ml tej
  • 200 ml főzőtejszín

Instrukciók
 

  • Először a mákgolyót készítjük el. A cukrot és a mézet egy serpenyőben világosra karamellízaljuk. A mákot beleszórjuk, a rummal, sóval ízesítjük, fél percig kevergetve főzzük, majd hozzáadjuk a piskótamorzsát, a tejben felolvasztott étcsokoládét, a vanília aromát, és újabb fél percig főzzük.
  • Amikor kihűlt, vizes kézzel 12 darab, nagyobb cseresznyényi gombócot formálunk, és betesszük a mélyhűtőbe, hogy könnyebb legyen a gombócok közepébe helyezni.
  • A túrógombóchoz a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, sóval, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a vaníliás cukrot, a darát, és végül a habbá vert tojásfehérjét. 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy a dara megszívja magát, így nem fog szétfőni.
  • Az idő letelte után a túrós masszát 12 gombócra osztjuk, vizes kézzel kicsit ellapítjuk, a közepébe helyezzük a mákgolyót, és betakarjuk a túrós masszával.
  • Lobogó sós vízbe tesszük őket, és ha ismét felforrt a víz, alacsonyabbra vesszük a lángot, és enyhén lobogó vízben 10 percig főzzük a gombócokat. Nem kell megijedni, ezek nem fognak egyből feljönni a víz tetejére, csak pár perc múlva. Ha megfőttek, szűrővel kiemeljük, és a porcukros darált mákban megforgatjuk.
  • Amíg a gombóc fő, elkészítjük az öntetet. A pudingport összekeverjük a cukorral, sóval, néhány kanál tejjel csomómentesre keverjük, majd felengedjük a többi tejjel, tejszínnel, és híg mártás sűrűségűre főzzük, tálaláskor a gombócok köré öntjük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, mák, túrógombóc, vaníila

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating