Mákos túrógombóc vaníliaöntettel
Mákos túrógombóc vaníliaöntettel
Hozzávalók
A mákgolyóhoz:
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál méz
- 50 gramm darált mák
- 1 teáskanál rum
- 2 darab gluténmentes babapiskóta
- 40 ml tej
- 20 gramm étcsokoládé
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1/2 mokkáskanál só
A túrógombóchoz:
- 2 darab tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- 250 gramm félzsíros tehéntúró
- 10 gramm vaníliás cukor
- 3 evőkanál Cassava / Gari dara
A forgatáshoz:
- 20 gramm cukrozott darált mák
Az öntethez:
- 1 púpozott evőkanál vanília ízű főzős pudingpor vagy étkezési keményítő
- 1/2 mokkáskanál só
- 200 ml tej
- 200 ml főzőtejszín
Instrukciók
- Először a mákgolyót készítjük el. A cukrot és a mézet egy serpenyőben világosra karamellízaljuk. A mákot beleszórjuk, a rummal, sóval ízesítjük, fél percig kevergetve főzzük, majd hozzáadjuk a piskótamorzsát, a tejben felolvasztott étcsokoládét, a vanília aromát, és újabb fél percig főzzük.
- Amikor kihűlt, vizes kézzel 12 darab, nagyobb cseresznyényi gombócot formálunk, és betesszük a mélyhűtőbe, hogy könnyebb legyen a gombócok közepébe helyezni.
- A túrógombóchoz a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, sóval, majd hozzáadjuk az áttört túrót, a vaníliás cukrot, a darát, és végül a habbá vert tojásfehérjét. 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy a dara megszívja magát, így nem fog szétfőni.
- Az idő letelte után a túrós masszát 12 gombócra osztjuk, vizes kézzel kicsit ellapítjuk, a közepébe helyezzük a mákgolyót, és betakarjuk a túrós masszával.
- Lobogó sós vízbe tesszük őket, és ha ismét felforrt a víz, alacsonyabbra vesszük a lángot, és enyhén lobogó vízben 10 percig főzzük a gombócokat. Nem kell megijedni, ezek nem fognak egyből feljönni a víz tetejére, csak pár perc múlva. Ha megfőttek, szűrővel kiemeljük, és a porcukros darált mákban megforgatjuk.
- Amíg a gombóc fő, elkészítjük az öntetet. A pudingport összekeverjük a cukorral, sóval, néhány kanál tejjel csomómentesre keverjük, majd felengedjük a többi tejjel, tejszínnel, és híg mártás sűrűségűre főzzük, tálaláskor a gombócok köré öntjük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)