Mandulahabos torta
Mandulahabos torta
Hozzávalók
A tésztához:
- 170 gramm vaj
- 280 gramm rizsliszt
- 8 gramm útifűmaghéj
- 3 darab tojássárgája
- 2 evőkanál rum
- 1/2 mokkáskanál só
- 2 evőkanál porcukor
- 100 gramm tejföl
- 150 gramm héj nélküli mandula (lapmandula)
A töltelékhez:
- 500 gramm gyümölcs (lehet fagyasztott vagy befőtt is)
- 50 gramm porcukor
A tetejére:
- 8 darab tojásfehérje
- 6 evőkanál kristálycukor
Instrukciók
- A vajat elmorzsoljuk az útifűmaghéjjal, sóval, porcukorral elkevert liszttel, majd összegyúrjuk a tojások sárgájával, és annyi tejföllel, hogy egy könnyen gyúrható, puha, de nem ragacsos tésztát kapjunk.
- A tésztát két egyforma gombócra osztjuk, majd fóliával letakarva minimum 30 percre betesszük a hűtőbe.
- Az idő letelte után kivesszük az egyik gombócot, majd lisztezett sütőpapíron 24 cm-es körré nyújtjuk.
- A kapcsos tortaformával szépen ki is tudjuk jelölni a szabályos kört, majd a fölösleges részeket levágjuk.
- A tésztalapot a sütőpapírral együtt sütőlemezre tesszük, majd 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt világosra sütjük, majd kihűtjük. Ugyanígy sütjük meg a másik lapot is.
- Az egyik lapot a sütőlemezen hagyjuk, megszórjuk a felaprított gyümölccsel. Én 50 dkg őszibarackbefőttet használtam, néhány szem aszalt áfonyát, és nem szórtam meg porcukorral.
- A másik lapot óvatosan rácsúsztatjuk a sütőpapírról, ezt a lapot is megrakjuk gyümölccsel.
- A tojásfehérjét felverjük, apránként hozzáadjuk a kristálycukrot, és addig keverjük a robotgéppel, amíg fényes fehér lesz. Ezután fakanállal belekeverjük a mandula ¾ részét, és a habot a torta tetejére és oldalára kenjük.
- A sütő hőmérsékletét visszavesszük 130 fokra, betesszük a tepsit a tortával, és szép világosbarnára sütjük, szárítjuk, kb. 40 perc alatt.
- Tálaláskor málna vagy eperszörppel meglocsolhatjuk.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)