Medvehagymás sós kalács
Medvehagymás sós kalács
Hozzávalók
- 250 gramm Glutenix Csicseris kenyérpor
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- 100 ml tej
- 100 ml főzőtejszín
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 10 gramm friss élesztő
- 8 darab medvehagymalevél
- 1 evőkanál étolaj
A lekenéshez:
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Instrukciók
- A medvehagymát vágjuk fel vékony csíkokra, majd adjunk hozzá 1 ek olajat, turmixoljuk össze (nekem kicsit több folyadék kellett, mert botmixerrel csináltam), majd tegyük félre.
- A langyos-cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A keverőtálba szitáljuk bele a sóval összekevert lisztet, öntsük bele a meglangyosított tejszínt, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, majd a robotgép dagasztókarjával, pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát.
- Ezután osszuk két részre, az egyik rész legyen egy picivel kisebb, majd ezt a részt tegyük vissza a keverőtálba, és adjuk hozzá a pépesített medvehagymát, a 2 evőkanál lisztet, és dagasszuk még 2-3 percig (mindenképpen kell hozzá a liszt, mert a medvehagymától kissé lágyabb lesz kelesztés után a tészta).
- Mindkét tésztát kézzel még egy kicsit dagasszuk át, hogy szép sima legyen, tegyük külön-külön tálba, szórjuk meg egy pici liszttel, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen, kelesszük kb. egy óra alatt a duplájára.
- Amikor a tészták megkeltek, először a sima tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. A medvehagymás tésztát is borítsuk ki enyhén lisztezett felületre, és ezt is nyújtsuk ki akkorára, mint az előző tésztát. Arra figyeljünk, hogy a kinyújtott tészták ne legyenek nagyobbak, mint a forma, amiben sütni fogjuk.
- A fehér tésztát kenjük le vékonyan olajjal, majd helyezzük rá a medvehagymás tésztát, és tekerjük fel úgy, mint a bejglit. Egy 20x10 cm-es sütőformát zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a feltekert tésztát.
- Takarjuk le konyharuhával, és langyos helyen kelesszük újra 30 percig. A sütőformát sütőpapírral is kibélelhetjük, akkor viszont nem kell kizsírozni és lisztezni.
- A tojássárgáját keverjük össze a tejjel, és amikor a tészta újra megkelt, kenjük le vele a tetejét. Tegyük 180 C-ra előmelegített sütőbe, és süssük 25-30 perc alatt szép pirosra.
- Ha a kalács kezdene nagyon barnulni, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)