Sign In

Receptek

Meggyes diótorta

 

Meggyes diótorta

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Torta receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 6 darab tojásfehérje
  • 120 gramm cukor vagy édesítő
  • 250 gramm darált dió
  • 1 csipet
  • egy kevés vaj és rizsliszt a kenéshez, szóráshoz
  • 250 ml tej

A grízes krémhez:

  • 40 gramm kukoricadara
  • 70 gramm vaj
  • 30 gramm porcukor vagy édesítő
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 csipet
  • 2 üveg meggybefőtt

A meggyes krémhez:

  • 250-300 ml meggybefőttlé
  • 60 gramm kukoricakeményítő
  • 20 gramm cukor vagy édesítő
  • 1 csipet

Instrukciók
 

  • A tojásfehérjéből robotgéppel, egy csipet sóval kemény habot verünk, a vége felé a cukrot (édesítőt) apránként hozzáadjuk. Leállítjuk a gépet, és a darált diót fakanállal óvatosan belekeverjük.
  • Egy sütőpapírt vékonyan megvajazunk, megszórjuk rizsliszttel, és egy 22 cm-es kerek tortaformát körberajzolunk, sütőlapra helyezzük, majd a diós masszát 4 részre osztjuk, ¼ részét rákenjük a sütőpapírra a körön belül. Figyeljünk, hogy a széleken is egyforma vastag legyen a massza.
  • 180 C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt 4 kerek lapot sütünk egymás után. Akkor jó, amikor a széle kezd színesedni. Kivesszük, kicsit hűtjük, majd késsel meglazítjuk a szélét, rácsra csúsztatjuk és hagyjuk kihűlni. Én most édesítővel (xilit + eritrit) csináltam, kicsit más állagú, laposabb a tészta, mint a cukorral készített.
  • Miután a lapok kisültek, elkészítjük a krémeket. A grízes krémhez a tejből és a kukoricadarából, egy csipet sóval, sűrű pépet főzünk, majd kihűtjük. A vajat a vaníliával és a porcukorral (édesítővel) habosra keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt tejbegrízt is.
  • A meggyes krémhez leszűrjük a befőttet. 250 ml meggylét összekeverünk a kukoricakeményítővel és a cukorral (édesítővel), majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A végén belekeverjük a meggyet is, és kihűtjük.
  • Az időközben kihűlt diós lapok közül az egyiket tortástálra helyezzük, rákenjük a meggyes krém felét, erre rátesszük a következő lapot, amire a grízes krém kerül, majd ismét diós lap, erre kerül a meggyes krém másik fele, végül rátesszük az utolsó lapot.
  • A tortát hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára, másnap porcukorral megszórjuk a tetejét, és ezután szeleteljük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó dió, gluténmentes, meggy, torta

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating