Meggyes diótorta
Meggyes diótorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 6 darab tojásfehérje
- 120 gramm cukor vagy édesítő
- 250 gramm darált dió
- 1 csipet só
- egy kevés vaj és rizsliszt a kenéshez, szóráshoz
- 250 ml tej
A grízes krémhez:
- 40 gramm kukoricadara
- 70 gramm vaj
- 30 gramm porcukor vagy édesítő
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csipet só
- 2 üveg meggybefőtt
A meggyes krémhez:
- 250-300 ml meggybefőttlé
- 60 gramm kukoricakeményítő
- 20 gramm cukor vagy édesítő
- 1 csipet só
Instrukciók
- A tojásfehérjéből robotgéppel, egy csipet sóval kemény habot verünk, a vége felé a cukrot (édesítőt) apránként hozzáadjuk. Leállítjuk a gépet, és a darált diót fakanállal óvatosan belekeverjük.
- Egy sütőpapírt vékonyan megvajazunk, megszórjuk rizsliszttel, és egy 22 cm-es kerek tortaformát körberajzolunk, sütőlapra helyezzük, majd a diós masszát 4 részre osztjuk, ¼ részét rákenjük a sütőpapírra a körön belül. Figyeljünk, hogy a széleken is egyforma vastag legyen a massza.
- 180 C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt 4 kerek lapot sütünk egymás után. Akkor jó, amikor a széle kezd színesedni. Kivesszük, kicsit hűtjük, majd késsel meglazítjuk a szélét, rácsra csúsztatjuk és hagyjuk kihűlni. Én most édesítővel (xilit + eritrit) csináltam, kicsit más állagú, laposabb a tészta, mint a cukorral készített.
- Miután a lapok kisültek, elkészítjük a krémeket. A grízes krémhez a tejből és a kukoricadarából, egy csipet sóval, sűrű pépet főzünk, majd kihűtjük. A vajat a vaníliával és a porcukorral (édesítővel) habosra keverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt tejbegrízt is.
- A meggyes krémhez leszűrjük a befőttet. 250 ml meggylét összekeverünk a kukoricakeményítővel és a cukorral (édesítővel), majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzzük. A végén belekeverjük a meggyet is, és kihűtjük.
- Az időközben kihűlt diós lapok közül az egyiket tortástálra helyezzük, rákenjük a meggyes krém felét, erre rátesszük a következő lapot, amire a grízes krém kerül, majd ismét diós lap, erre kerül a meggyes krém másik fele, végül rátesszük az utolsó lapot.
- A tortát hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára, másnap porcukorral megszórjuk a tetejét, és ezután szeleteljük.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)