Sign In

Receptek

Meggyes kukoricaderce

 

Meggyes kukoricaderce

Elkészítési idő 1 óra 30 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 500 ml tej
  • 170 gramm kukoricadara (jelölten gluténmentes)
  • 1/2 teáskanál
  • 2 darab tojás
  • 50 gramm vaj
  • 70 gramm cukor

Krémhez:

  • 1 üveg meggylekvár (380 g)
  • 200-300 ml fekete tea vagy víz (függ a lekvár sűrűségétől)
  • 1 evőkanál méz
  • 2 csomag színtelen tortazselé

Tetejére:

  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál finomra reszelt étcsokoládé vagy csokoládé tortadara

Instrukciók
 

  • A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a sót, a kukoricadarát, és kevergetve sűrűre főzzük. A cukrot előbb a vajjal, majd a tojásokkal habosra keverjük, és apránként hozzákeverjük a kihűlt kukoricakásához.
  • Egy 26 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük.
  • Nem lesz magas a tészta, vagyis sütés közben valamennyit megemelkedik, de hűlés közben össze fog esni, de így jó.
  • Miután kihűlt a tészta, elkészítjük a krémet. A lekvárt a teával (vagy vízzel) és a mézzel felforraljuk, beleszórjuk a tortazseléport, kevergetve teljesen feloldjuk benne, majd hagyjuk kicsit hűlni.
  • Közben a kihűlt tésztát tálra tesszük, köré tesszük a tortakarikát (ha túl nagy lenne az a karika, amit a sütéskor használtunk, vegyünk egy 22 cm átmérőjűt, és azt teljesen kinyitva köré tudjuk tenni).
  • Öntsük rá a még folyékony meggyzselét, és hűtőben dermesszük meg. A tejszínt a fixálóval, a vaníliás cukorral és a porcukorral verjük kemény habbá, és töltsük habzsákba.
  • Tálaláskor a tortát a forma mellett vágjuk körbe egy forró vízbe mártott késsel, majd óvatosan vegyük le a tortagyűrűt. Díszítsük ki a tetejét a tejszínhabbal, és szórjuk meg a lereszelt étcsokival.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, kukorica, kukoricaderce, meggy

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating