Meggyes-mandulás pitetorta
Meggyes-mandulás pitetorta
Hozzávalók
A tésztához:
- 100 gramm Rama margarin
- 150 gramm barna rizsliszt vagy fehér rizsliszt
- 50 gramm vagy darált mandula mandulaliszt
- 2 teáskanál útifűmaghéj
- 1 darab tojássárgája
- 1/2 mokkáskanál só
- kb. 50 ml hideg víz
A töltelékhez:
- 500 gramm meggy magozott
- 250 ml tej
- 2 darab tojás
- 40 gramm vaníliás pudingpor
- 1/2 mokkáskanál só
- 100 gramm cukor
A tetejére:
- 4-5 evőkanál híg sárgabaracklekvár
- 3-4 evőkanál szárazon pirított mandulaforgács
Instrukciók
- A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd a tojássárgájával, a sóval, és a vízzel közepesen kemény tésztát gyúrunk. Fóliával letakarjuk, és legalább 30 percre, de akár egész éjszakára betesszük a hűtőbe.
- A pihentetés után a tésztát kinyújtjuk, és egy 26 cm-es pitesütő formát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. Rászórjuk a gyümölcsöt.
- A pudingport, a cukrot, a sót, a 2 tojást a tejjel csomómentesre keverjük és a gyümölcsre öntjük.
- 200 C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd további 15-20 percig 180 C fokon.
- A sütőből kivéve, a tetejét megkenjük a baracklekvárral, és megszórjuk a pirított mandulával. Másnap finom igazán, amikor a tészta beszívja egy kicsit a nedvességet.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)