Méteres kalács
Méteres kalács
Hozzávalók
A tésztához:
- 4 darab tojás
- 200 gramm cukor
- 100 ml étolaj
- 100 ml meleg víz
- 250 gramm Miklós' Universal mix vagy rizsliszt
- 12 gramm sütőpor
- 1 púpozott evőkanál kakaópor
A krémhez:
- 300 gramm porcukor
- 80 gramm puncs pudingpor vagy eper ízű pudingpor
- 250 gramm puha vaj
- 600 ml tej
- 2 evőkanál rum
A csokoládébevonathoz:
- 300 gramm étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Instrukciók
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- Az őzgerincformákat kivajazzuk és kilisztezzük.
- A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a vizet és az olajat is hozzáadjuk, utoljára pedig a sütőporos lisztet is hozzákeverjük.
- A tészta felét az egyik formába öntjük, a másik felébe pedig belekeverjük a kakaóport, és a másik formába simítjuk. 180 C fokon sütjük kb. 30 percig, tűpróbáig.
- Ha megsült, fordítsuk ki a formából, és hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel a bordák mentén.
- Krém elkészítése: A vajat habosra keverjük a porcukorral és a rummal.
- A pudingot először egy kis tejjel keverjük csomómentesre, majd a többi tejet hozzáadva főzzük sűrűre. Ha már langyos a puding, keverjük a vajas krémhez.
- Egy hosszú tálra tegyük a süteményszeleteket, világos-kakaós felváltva, a krémmel összeragasztva. Kettő rudat készítsünk.
- A csokoládét az olajjal, vízgőz felett olvasszuk meg félig, majd a gőzről levéve kevergessük tovább olvadásig. Vonjuk be vele a sütemények tetejét, és tegyük hűtőbe, hogy szépen megdermedjen és összeérjen a sütemény.
- Tálaláskor forró vízbe mártott késsel, ferdén szeleteljük, akkor lesz ilyen szép csíkos.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)