Sign In

Receptek

Mézes kölesfelfújt

 

Mézes kölesfelfújt

Elkészítési idő 1 óra 20 perc
Kategória Édes sütemények
Konyha Francia
Mennyiség 1 rúd

Hozzávalók
  

  • 50 gramm vaj
  • 250 gramm köles (jelölten gluténmentes)
  • 700 ml tej
  • 1/2 mk
  • 4 darab tojás
  • 100 ml tejföl
  • 6-8 evőkanál méz
  • 50 gramm aszalt vagy kandírozott gyümölcs esetleg mazsola

A forma kikenéséhez:

  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa

A tálaláshoz:

  • 8 evőkanál lekvár
  • 4 evőkanál méz
  • 4 evőkanál citromlé

Instrukciók
 

  • A kölest alaposan átöblítjük, majd a megolvasztott vajon felforrósítjuk.
  • Hozzáöntjük a szintén felmelegített tejet, megsózzuk, majd fedő alatt, kis lángon, időnként megkeverve, addig főzzük, amíg az összes tejet felszívja. Ezután elzárjuk alatta a gázt, és hagyjuk, hogy teljesen megpuhuljon, és kihűljön.
  • A tojások sárgáját a mézzel és a tejföllel jó habosra keverjük, a kihűlt köleshez adjuk a kandírozott gyümölcsökkel együtt, végül a kemény habbá vert fehérjével lazítjuk.
  • A masszát kivajazott, zsemlemorzsával behintett püspökkenyérsütőbe (30x11x7cm) simítjuk. 180 C fokra előmelegített sütőben 55-60 perc alatt megsütjük (tűpróba!).
  • Miután megsült, 10 percnyi pihentetés után egy hosszúkás tálra borítjuk, és ujjnyi vastag szeletekre vágva, melegen, 1-1 kanálka lekvárral, vagy citromlével összekevert mézzel megcsorgatva tálaljuk, de kihűlve 1-2 gombóc fagyit is adhatunk mellé. 

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, felfújt, gluténmentes, köles, méz

 

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating