Sign In

Morvai kalácsok

 

Morvai kalácsok

Elkészítési idő 2 óra
Kategória Édes sütemények, Pékáru receptek
Konyha Magyar
Mennyiség 15 db

Hozzávalók
  

A tésztához:

  • 20 gramm friss élesztő
  • 300-350 ml tej
  • 500 gramm Miklós' Universal mix
  • 1 púpos teáskanál útifűmaghéj
  • 40 gramm kristálycukor
  • 1 mokkáskanál
  • 50 gramm zsír
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 darab tojássárgája

A töltelékhez:

  • 250 gramm tehéntúró
  • 1 evőkanál porcukor

A tetejére:

  • 150 gramm szilvalekvár
  • 1 darab tojás
  • 10 gramm vaj
  • 30 gramm rizsliszt
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál rizsliszt a nyújtáshoz
  • 1 teáskanál zsír a tepsi kikenéséhez

Instrukciók
 

  • Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos, cukros tejben. A lisztet egy nagy tálba mérjük az útifűmaghéjjal, cukorral, sóval, citromhéjjal együtt, és összekeverjük.
  • Amikor az élesztő felfutott, hozzákeverjük a tojássárgáját, az egészet a lisztre öntjük, elkezdjük dagasztani, és a maradék tejet a zsírral felváltva, apránként adjuk hozzá. Ha az összes tejet egyszerre adjátok hozzá, egy ragacsos, nehezen kezelhető massza lesz, nem lehet szépen kidagasztani.
  • Így viszont mindig csak annyi folyadékot adunk hozzá, amennyit éppen felvesz. Én szeretem kézzel dagasztani a tésztákat, mert jobban érezni a tészta állagát. A tésztának puhának kell lennie, de nem ragacsosnak! Arra azért figyeljünk, hogy kelesztés közben még lágyulni fog.
  • Amikor kellőképpen kidagasztottuk, már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz, akkor egy kevés rizsliszttel beszórjuk, majd letakarva, langyos, huzatmentes helyen 50 perc alatt megkelesztjük.
  • Miután megkelt, lisztezett gyúrólapon ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kb. 8x8cm-es négyzetekre osztjuk, a közepére teszünk egy teáskanálnyi túrót, megszórjuk egy kevés porcukorral, majd a sarkokat felhajtjuk, becsomagoljuk a túrót.
  • Zsírral kikent sütőlapra rakosgatjuk őket úgy, hogy a hajtás legyen alul. A közepüket kicsit benyomjuk, ahová egy kiskanálnyi szilvalekvárt teszünk. A többi részt villával felvert tojással lekenjük, a vajjal összekevert rizslisztes morzsával és a kristálycukorral megszórjuk, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.  

Jegyzetek

Köszönjük a receptet:

Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)
Kulcsszó édes sütemény, gluténmentes, kalács, pékáru

Related Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating