Morvai kalácsok
Morvai kalácsok
Hozzávalók
A tésztához:
- 20 gramm friss élesztő
- 300-350 ml tej
- 500 gramm Miklós' Universal mix
- 1 púpos teáskanál útifűmaghéj
- 40 gramm kristálycukor
- 1 mokkáskanál só
- 50 gramm zsír
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 darab tojássárgája
A töltelékhez:
- 250 gramm tehéntúró
- 1 evőkanál porcukor
A tetejére:
- 150 gramm szilvalekvár
- 1 darab tojás
- 10 gramm vaj
- 30 gramm rizsliszt
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 evőkanál rizsliszt a nyújtáshoz
- 1 teáskanál zsír a tepsi kikenéséhez
Instrukciók
- Az élesztőt felfuttatjuk 100 ml langyos, cukros tejben. A lisztet egy nagy tálba mérjük az útifűmaghéjjal, cukorral, sóval, citromhéjjal együtt, és összekeverjük.
- Amikor az élesztő felfutott, hozzákeverjük a tojássárgáját, az egészet a lisztre öntjük, elkezdjük dagasztani, és a maradék tejet a zsírral felváltva, apránként adjuk hozzá. Ha az összes tejet egyszerre adjátok hozzá, egy ragacsos, nehezen kezelhető massza lesz, nem lehet szépen kidagasztani.
- Így viszont mindig csak annyi folyadékot adunk hozzá, amennyit éppen felvesz. Én szeretem kézzel dagasztani a tésztákat, mert jobban érezni a tészta állagát. A tésztának puhának kell lennie, de nem ragacsosnak! Arra azért figyeljünk, hogy kelesztés közben még lágyulni fog.
- Amikor kellőképpen kidagasztottuk, már nem ragad sem a kezünkhöz, sem a tálhoz, akkor egy kevés rizsliszttel beszórjuk, majd letakarva, langyos, huzatmentes helyen 50 perc alatt megkelesztjük.
- Miután megkelt, lisztezett gyúrólapon ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kb. 8x8cm-es négyzetekre osztjuk, a közepére teszünk egy teáskanálnyi túrót, megszórjuk egy kevés porcukorral, majd a sarkokat felhajtjuk, becsomagoljuk a túrót.
- Zsírral kikent sütőlapra rakosgatjuk őket úgy, hogy a hajtás legyen alul. A közepüket kicsit benyomjuk, ahová egy kiskanálnyi szilvalekvárt teszünk. A többi részt villával felvert tojással lekenjük, a vajjal összekevert rizslisztes morzsával és a kristálycukorral megszórjuk, majd 180 C fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.