Narancsos-citromos szelet (Gluténmentes)
Az ételfesték helyett használhatunk céklaport és sáfrányt, de akár el is hagyhatjuk, bár kicsit megszínezve a tésztát és a krémet, sokkal mutatósabb eredményt érhetünk el.
Narancsos-citromos gluténmentes sütemény
Hozzávalók
A tésztához:
- 4 darab tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 darab nagyobb narancs leve és reszelt héja
- 2 csepp piros és sárga ételfesték elmaradhat
- 120 gramm Miklós' Universal mix liszt
- 6 gramm sütőpor
A krémhez:
- 500 ml tej
- 40 gramm vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál rizsliszt
- 1/2 mokkáskanál só
- 70 gramm porcukor
- 200 gramm vaj
- 1 darab citrom reszelt héja és leve
- 2 csepp sárga ételfesték elmaradhat
A töltéshez:
- 20 darab gluténmentes piskótatallér
- 200 ml narancslé frissen facsart a legjobb
- 1 evőkanál méz
A lekenéshez:
- 5 evőkanál sárgabaracklekvár
A tetejére:
- 100 gramm fehér csokoládé
- 2 evőkanál színes díszítő cukor
Instrukciók
- A krém elkészítésével kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni, mire a tésztalap megsül.
- A pudingot összekeverjük a liszttel és a sóval, csomómentesre keverjük a tejjel, majd kevergetés mellett, kis lángon, jó sűrűre főzzük, kihűtjük.
- Alacsonyabb sebességre állítjuk a gépet, hozzáadjuk a narancslevet, a lereszelt narancshéjat, az ételfestéket, majd apránként a sütőporral elkevert lisztet.
- A piskótalaphoz az egész tojásokat a cukorral, sóval a robotgép táljában sűrű krémes-habosra keverjük a gép legnagyobb fokozatán, kb. 5 perc alatt.
- Vajjal megkent sütőpapírral bélelt nagyobb méretű tepsibe (27x37 cm) öntjük a viszonylag híg masszát, elegyengetjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.
- Kivesszük a sütőből, rácsra csúsztatjuk, és kihűtjük, a sütőpapírt lehúzzuk.
- A krémhez a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk a kihűlt pudingot, a citromlevet (kóstoljuk), a lereszelt citromhéjat, és 1-2 csepp sárga ételfestéket. Jó habosra kikeverjük, majd 2-3 evőkanálnyit kiveszünk belőle, és félretesszük.
- A piskótalapot hosszában elfelezzük, az egyik felét tálcára tesszük, megkenjük a baracklekvár felével, majd a lekvár tetejére kenjük a citromos krém felét.
- A narancslét összekeverjük a mézzel, a piskótakorongokat belemártjuk, egy picit hagyjuk, hogy felszívja a lét, de ne áztassuk el, rakosgassuk a krémre, majd kenjük rá a maradék krémet.
- Kenjük meg a másik piskótalapot is lekvárral, és fordítsuk rá a lekváros felével a krém tetejére. Kicsit nyomkodjuk le a tésztát, majd tegyük be a hűtőbe, amíg elkészül a tetejére a csokikrém.
- A fehér csokit olvasszuk fel egy forró vízbe állított nagyobb bögrében, majd vegyük ki, és még melegen keverjük hozzá a félretett pudingos krémet, majd csorgassuk egyenletesen a piskótalap tetejére, igazítsuk egyenesre.
- Tegyük vissza a hűtőbe néhány órára, majd, amikor kicsit már megszilárdult, szórjuk meg a díszítő cukorral. Rögtön ne szórjuk meg, miután rácsorgattuk, különben a cukor szét fog ázni!
- Miután a krém kellőképpen megdermedt, forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel.