Nokedli zabpehelylisztből
Nokedli zabpehelylisztből
Hozzávalók
- 300 gramm gluténmentes zabpehelyliszt vagy darált zabpehely
- 3 darab tojás
- 1 teáskanál só
- 150-200 ml víz
- 100 gramm tehéntúró elmaradhat, de nagyon finom lesz vele
- 2 evőkanál étolaj
Instrukciók
- Ha zabpehelylisztből készítjük, akkor összekeverjük a hozzávalókat, nem kell túl simára keverni, csak úgy nagyjából.
- Lobogó, sós vízbe szaggatjuk, amikor a nokedlik feljönnek a víz tetejére, közepesre vesszük a lángot, és még kb. 3 percig főzzük.
- Ezután leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, egy lábasba tesszük, rácsorgatjuk az olajat, és jól összekeverjük, így nem fog összeragadni.
- Ha zabpehelyből készítjük, két alternatíva van. Szárazon ledaráljuk a zabpelyhet, és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint a zabpehelylisztessel.
- A másik lehetőség, hogy a zabpelyhet beáztatjuk kb. 150 ml vízbe, addig hagyjuk benne, amíg majdnem az egész folyadékot felszívja, majd botmixerrel simára keverjük. Hozzáadjuk a tojást, sót, és még annyi vizet, hogy galuskatészta sűrűségű legyen.
- Ha még szeretnénk csökkenteni a szénhidráttartalmat, vagy egy lágyabb nokedlit szeretnénk, lehet a tésztába keverni 10-15 dkg tehéntúrót is. Nagyon finom lesz vele.
Jegyzetek
Köszönjük a receptet:
Kissné Zilahi Katalin (Kata Boszorkánykonyhája)